Fotó: Ilya Torgonskyi /Instagram

Hatalmas olajszennyezés történt Szibériában, vészhelyzetet hirdettek

Norilszk városában történt az olajszennyezés május 31-én, az orosz elnök vészhelyzetet hirdetett a katasztrófa elhárítására.

Az északi sarkkörtől mintegy 300 kilométerre fekvő város melletti erőmű üzemanyag tartályából több mint 20 000 tonna olajszennyezés került egy folyóba, mely a sarkvidéki vízi utakhoz kapcsolódik. A szennyezésről nem a kárt okozó Norilisk Nickel vállalat adott hírt, hanem  egy légi felvételnek köszönhetően került nyilvánosságra június 4-én. A fotó bejárta a social médiát, mire kormányzati szinten tudomást szereztek az esetről. Putyin azonnal vészhelyzetet rendelt el és vizsgálatot indított a vállalatnál, ahol egy embert őrizetbe is vettek.

Évtizedekig fog tartani a helyreállítás

Az Oroszországi Szövetségi Halászati Ügynökség szóvivője, Dmitrij Klokov úgy nyilatkozott a Tass hírügynökségnek, hogy a kárt egyelőre még megbecsülni sem lehet. Az biztos, hogy az érintett Norilo-Pyasinsky vízrendszer ökológiai egyensúlyának helyreállítása akár évtizedekig is eltarthat. Klokov szerint még a vészhelyzet kihirdetésével is alá van becsülve az a katasztrófa, mely jelenleg zajlik az északi sarkkörön.

olajszennyeződés Szibériában
Fotó: Twitter/PlanetDiary
Nagy része a természetben marad

Szakemberek próbálják menteni a menthetőt, de a dízel üzemanyag nagy része sajnos nem begyűjthető, így ezek a folyóban és a környezetben fognak maradni. A Norilsk Nickel vállalat elmondása szerint 250 fős személyzet dolgozik a kártalanításon, június 3-ig összesen 262 tonna olajszennyeződést gyűjtöttek be, 800 köbméter szennyezett talajt távolítottak el és nagyjából 80 tonna üzemanyag beáramlását akadályozták meg, mely az Ambarnaya folyóba ömlött volna. Orosz környezetvédők szerint a sarkvidéken még soha nem történt ilyen eset, a mentési költségek akár 1,5 milliárd dollárba is kerülhetnek. A vállalat úgy véli, a balesetet nem a gondatlan üzemeltetés okozta, a szóban forgó tartály folyamatos ellenőrzés alatt volt. Szerintük a katasztrófához a talaj kiolvadása vezetett.

 Szélsőséges időjárás

Norilszk város egyik érdekessége a szubarktikus, extrém éghajlat. Az év nagy részében hó borítja a várost, és átlagosan 110-130 napon át hóviharok tombolnak. Decembertől januárig 6 héten keresztül nem kel fel a na, nyáron pedig ugyanennyi ideig nem nyugszik le. A jelenlegi időjárás szerencsére kedvez a tisztításnak,  a mentési munkálatokat a lehető leghatékonyabb módon tudják végezni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: time.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...