Saját KB bal
Saját KB jobb

A TTouch módszer

Még sosem hallottál a Tellington TTouch módszerről? Pedig ezt a gyengéd kommunikáción alapuló módszert már világszerte negyven országban oktatják. Alkalmazzák trénerek, állatorvosok, állatkerti gondozók, menhelyi ápolók és szinte minden állatokkal foglalkozó terület képviselője. De nem csak a profik, hanem a gazdik számára is elsajátítható. Segíthet a gyakori viselkedési problémák leküzdésében és az kutya – gazdi kapcsolat fejlesztésében.

A Tellington TTouch módszert sikerrel alkalmazzák nem csak kutyák, hanem macskák, lovak és egyéb állatok esetében is.

Mi az a TTouch módszer?

ttouch szövegbenA TTouch módszer az állat és ember közötti kölcsönös tiszteletre és együttműködésre épül. A gyengéd, mégis hatékony módszert Dr. Linda Tellington-Jones dolgozta ki, aki szerint a fizikai, a mentális és az érzelmi egyensúly megteremtése a kulcs. Ezért a TTouch a viselkedési problémák kezelése és a tanítás mellett a fizikai panaszok, a fajdalom enyhítésére is alkalmas. Minden Tellington TTouch gyakorlat a helyes testtartás és mentális jelenlét megteremtésével kezdődik. Ezeken keresztül a viselkedés is megváltozik.

A TTouch szóban szereplő első T a „trust”, azaz az angol bizalom szó rövidítése, míg a „touch” érintést jelent. A módszert gyakorló terapeuta tehát érintésekkel kommunikál az állattal, a keze segítségével érezteti vele, hogy jelen van és figyel rá. Különböző intenzitású és irányú érintések, simítások és masszázshoz hasonló technikák különböző üzeneteket közvetítenek az állatok felé. A gyakorló terapeuták pedig nyugodtan és figyelmesen követik az állat reakcióit.

Hogyan néz ki egy TTouch érintés a gyakorlatban?

Az egyes érintések neve utal az intenzitásra és az irányra. A Cloud Leopard, azaz felhő leopárd érintésben a felhő a gyengéd, könnyed érintésre, míg a leopárd az ujjakkal kifejtett nyomás erősségére utal. Az érintés segítségével csökkenthető az izomfájdalom és a merevség. A Raccoon TTouch, azaz mosómedve érintés során pedig a mosómedve apró kézmozdulatait imitálják. Ez utóbbi érintés élénkíti a vérkeringést, ezzel segítve a sebgyógyulást.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás:
https://www.marthastewart.com/7753155/tellington-ttouch-training-for-pets
https://ttouch.com/About_Us/What_is_the_Tellington_Method/Examples_of_TTouches/index.html
Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...