Saját KB bal
Saját KB jobb

Amilyen a kutya, olyan a gazdája – Egy új kutatás szerint a gazdik személyisége befolyásolja a kutyáik személyiségét

Amilyen a kutya, olyan a gazdája?

A mindennapi élethelyzetek és a meghatározó életesemények éppúgy hatással vannak az ember személyiségére, mint a szokásaink vagy a neveltetésünk. Egy új kutatás szerint nem csak az emberi személyiség formálódik folyamatosan, hanem a kutyák személyiségjegyei is változnak.

Egy kutya lehet barátságos és nyitott, vagy épp aktív és mozgékony, esetleg félénk és visszahúzódó, de semmi nincs kőbe vésve. Az amerikai Michigan Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák személyisége éppúgy alakul és változik a mindennapos tevékenységek, interakciók és helyzetek hatására, mint ahogy az ember is alkalmazkodik az őt körülvevő helyzetekhez és körülményekhez. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gazdik és a kutyák személyiségjegyei gyakran hasonlítanak egymásra.

A kutatás során 1 600 gazdit kérdeztek meg. Ezzel ez az eddigi egyik legátfogóbb tanulmány a kutyák személyiségének témakörében. A résztvevő kutyák közül a legfiatalabb mindössze egy hónapos, míg a legidősebb 15 éves volt.

Mi befolyásolja a kutyák személyiségét?

Az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák egyéniségét három fő faktor befolyásolja. Ezek a kor, a gazdi személyiségében történő változások és a kutya és a gazdi viszonyának minősége.

A kutatásban vizsgálták a kutyák taníthatóságát is, és azt találták, hogy a legoptimálisabb az új trükkök tanítására a hat éves kor. Még hogy egy idősebb kutya nem tanulhat új trükköket?! A kutatók szerint a kutyák agya ekkor már elég fejlett, már elveszítették a kölyökkor szétszórtságát, viszont fizikailag még kifogástalan állapotban vannak.

kutatás

A kutyák tükrözik a gazdájuk személyiségét: egy barátságos, nyitott gazdi kutyája követi a gazdi mintáját és többnyire maga is nyitottabb és barátságosabb lesz. Ha egy gazdi valamilyen okból visszahúzódóbbá, zárkózottabbá válik, a kutyája is hasonlóan kezd viselkedni.

A kutya – gazdi kapcsolat minősége is hatással van a kutyák személyiségére. Az abúzus és az agresszió például agresszivitáshoz vagy akár krónikus betegséghez is vezethet.

Vannak bizonyos jellemvonások, amelyek azonban állandók. A félelem és a szorongás például ritkán múlnak el a kutatás szerint. Ez alátámasztja a félelem kapcsán végzett korábbi tanulmányok észrevételeit is.

Fajták és személyiség

Bizonyos kutyafajtáknak szintén vannak jellemző tulajdonságai. Egy korábbi, az Arizonai Egyetemen végzett kutatásból kiderül, hogy ezek egy része a kutyák DNS-ébe van kódolva. Tehát a genetika is szerepet játszik a kutyák személyiségének kialakulásában. Ahogy a kutatás egyik szerzője fogalmaz: „Egy gazdi sem indul üres lappal”.

Tény viszont, hogy ettől még egy adott fajtához tartozó kutya nem biztos, hogy ugyanúgy hozza a fajta jellemzőit, hiszen más gazdi mellett, más körülmények között teljesen más irányba formálódhat a személyisége, mint a többi fajtatársának.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: dogtime.com; https://dogtime.com/dog-health/dog-behavior/72597-study-dog-genes-behavior-personality; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...