Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Természetes szúnyogriasztó házilag

A természetes szúnyogriasztókról általában

Az emberiség régóta keresi az ideális módszert, hogy távol tartsa a bosszantó kis vérszívókat. Évszázadokon át az Anyatermészet erőforrásai voltak ebben segítségünkre. Bizonyos növények természetes szúnyogriasztó szerként működnek. Illóolajaik vagy szaganyagaik kellemetlenek a szúnyogok számára. Ha visszanyúlunk ezekhez  a tapasztalatokhoz, akkor ezen növények kivonatait használva természetes módon riaszthatjuk el a szúnyogokat magunktól és négylábú társunktól.

szúnyogriasztó diy levendulaFontos megjegyezni, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen a természetes szúnyogriasztó szerek nem védenek. A hazánkban is egyre terjedő szívférgesség és leishmaniózis elleni védekezés céljából alkalmazzunk megbízható, széles spektrumú külső élősködők elleni szereket, melyekről az állatorvos tud tájékoztatást adni.

A természetes illóolajok erős hatásúak és allergizálhatnak, ezért fontos, hogy soha ne cseppentsük őket közvetlenül, teljes koncentrációban a saját és a kutyánk bőrére sem. A legjobb, ha az adott illóolajhoz mellékelt utasítást betartva használjuk.

Mire lesz szükséged a szúnyogriasztó spray elkészítéséhez?

1 kis üveg szórófejes üveg

természetes mandula esszenciális olaj

természetes fahéj illóolaj és/vagy

természetes levendula illóolaj

Elkészítés:

Cseppents az üvegcsébe 60 ml-t mandulaolajból, ehhez adj 15 cseppet összesen az illóolajokból. Tehát, ha kétfélét használsz, akkor például 5 ml-t a fahéj illóolajból és 10 ml-t a levendulából. Figyelj az arányra, és ha több illóolajat használsz, akkor növeld a bázisolaj mennyiségét is. Jól rázd össze az olajokat, hogy elegyedjenek.

A természetes olajok nem tartalmaznak tartósítószert, így nem érdemes túl nagy mennyiséget egyszerre elkészítened. Amikor nem használod, tárold a szúnyogriasztó spray-t száraz, hűvös és napfénytől védett helyen.

Fújd a szúnyogriasztó spray-t a kutya szőrére, kerüld a szemkörnyéket és a nyálkahártyákat! Körülbelül kétóránként fújd be újra!

A fentiek alapján elkészített keveréket használhatod úgy is, hogy egy pamutkendőre cseppentesz belőle és ezt a kutyád nyakába kötöd. Elsősorban kisebb kutyák esetében működik. Szintén kétóránként ismételd meg!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dog’s Naturally Magazine, a szerkesztő saját tapasztalata. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...