Filmajánló

Figyelemreméltó kutyás dokumentumfilmek a világ körül

A dokumentumfilmek gyakran olyan nézőpontból mutatnak be helyzeteket, amelyek nagyon személyesek, egyediek vagy éppen távoliak és elvontak. Míg egy játékfilmben pörögnek az események, az alábbi három alkotásban sokkal finomabb a történetmesélés, az alkotók perspektívája, kultúrája és mondanivalója finom rezgéseken át jut el hozzánk, nézőkhöz.

Filmajánló

PARIAH DOG (2019)

Az indiai Kalkuttában az utcán élő kutyák élete köti össze a négy embert, akik ilyen-olyan indíttatásból, annak szentelik az életüket, hogy ezeken a szerencsétlen sorsú állatokon segítsenek. A gondoskodó emberekben közös a segítő jószándék, de míg egyiküket a kutyák vagabond, társadalmon kívüli státusza fogta meg, másikuk az osztálytársadalom rendszere ellen lázad. Érdekes kérdések kerülnek napvilágra a kutyák és az őket segítő emberek bemutatásán keresztül – magány, együttérzés, a személyes sors és az élet értelmének keresése állnak a 77 perces alkotás középpontjában, amely számos filmfesztiválon nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. Rendezte: Jesse Alk; USA.

LOS REYES (2019)

Az alkotók szerették volna bemutatni a Los Reyes skatepark (Santiago, Chile) lakóinak és látogatóinak életét, ám ahogy teltek a napok, egyre több felvételen két kóbor kutya, Fútbol és Chola, vette át a főszerepet. A végeredmény egy zseniális részletességgel elkészített alkotás a hétköznapjaikról, amely bepillantást enged a semmittevés és a lét elviselhetetlen könnyűségének élvezetébe. Aki azt hiszi, hogy cselekmény hiányában mégiscsak unalmas 75 percnyi videó két koszos korcsról, az nagyot téved! Fútbol és Chola minden egyes képkockával közelebb kerül a szívünkhöz, míg végül szinte sajnáljuk, hogy nem készült folytatás. Rendezte: Bettina Perút, Iván Osnovikoff; Chile.

BUDDY (2018)

Hat interjún keresztül nyerhetünk bepillantást hat segítőkutya – gazda páros életébe. Bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen fantasztikus teljesítményt nyújtanak ezek a kutyák nap, mint nap, hogyan segítik, támogatják a gazdáikat a mindennapi feladataik ellátásában. De nem csak egy sablonos dokumentáció ez! A mélyinterjúknak és odafigyeléssel, együttérzéssel feltett kérdéseknek köszönhetően feltárul előttünk egy kívülről nem látható világ: a kötődés a társak között, az a kivételes kapcsolat, amely csak egy kutya és egy ember között alakulhat ki. Rendezte: Heddy Honigmann; Hollandia.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, IMDB. Videók: YouTube. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...