Saját KB bal
Saját KB jobb

Könyvajánló: Jacky Colliss Harvey – The Animal’s Companion

Az ember és a háziállatok közös története 26 000 évre nyúlik vissza. Erről a hosszú és érdekes kapcsolatról ír Jacky Colliss Harvey. A Cambridge-ben végzett írónőtől pontos, alaposan kutatott és tényszerű beszámolót kaphatunk a társállatok történetéről, a kanáriktól a kutyákig.

Jacky Colliss Harvey
Az írónő hároméves korában, édesanyjával és a család macskájával

Diplomájának megszerzése után Colliss Harvey művészettörténetet hallgatott a Courtauld Intézetben, majd a múzeumi életben folytatott írói, szerkesztői karrierjét. Első könyve, a Red – amely a vörös hajszín kultúrtörténetével foglalkozik – a New York Times bestseller listájára került, azóta Colliss Harvey teljes idejét az írásnak szenteli. Ennek újabb gyümölcse a 2019 nyarán megjelent The Animal’s Companion – amely az emberek és házi kedvenceik közötti kapcsolat rejtelmeinek felderítését tűzte ki célul.

Tág szemléletmódjának, kurátori és történelmi látásmódjának köszönhetően Jacky Colliss Harvey könyve nem egysíkú: a művészettörténet, a képzőművészet, a biológia, az irodalom területeit egyaránt érinti, mindezt társalgási stílusban, így a könyv amellett, hogy rengeteg információt tartalmaz, mégis magával ragadó olvasmány.

A fajok kiválasztása

Jacky Colliss HarveyAz írónő nem korlátozza magát egyetlen állatfajra. Büszke macskatulajdonos lévén, természetesen a szobatigrisek is helyt kapnak a kiadványban, de kutyásként sem lehet okunk panaszra! A könyv kilenc fejezetben vezeti végig az olvasókat a fajok kiválasztásától – azaz, miért éppen ezekből az állatokból váltak háziállatok – a tenyésztésen, a kommunikáción keresztül a társállatokkal való érzelmi viszony kialakulásán át az elvesztésük kultúrájáig. A tenyésztésről szóló fejezetből például kiderül, hogy a kanárikat eredetileg mérgező gázok érzékelésére tartották. Ez nagyjából úgy nézett ki, hogy a szegény kis kanárikat leküldték a barlangokba, pincékbe, és ha feljöttek, akkor az emberek is biztonsággal lemehettek, hiszen a kismadarak már az ember számára még veszélytelen mennyiségű gáztól is elpusztultak volna. Ezzel szemben, világ más részein, például Németországban és Franciaországban a XVII-XVIII. század folyamán a kanárik az elit kedvencei voltak. Az arisztokraták vagyonokat fizettek a „siffleur„-öknek, hogy madárkáikat újabb és újabb dallamokra tanítsák. És hogy hogyan lett ar eredetileg jelentéktelen, zöldes színű madár kanárisárga? Az is kiderül a könyvből!

Jacky Colliss Harvey könyve (egyelőre csak angol nyelven) megrendelhető az amazonon keresztül kindle-re, hangoskönyv és nyomtatott kiadásban.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás, képek: thebark, amazon.com, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...