Saját KB bal
Saját KB jobb

10 furcsa történetű kutyás alkotás a nagyvilágból

Kutyáink rengeteg emberre hatottak már inspirálóan a történelem során – számtalan híres és kevésbé ismert szobor díszíti a környezetünket. Korábban is bemutattuk már a hazai alkotásokat, most ismerjetek meg pár újat a nagyvilágból. Történetük nem mindig vidám, sőt, de az inspirációt, aminek tiszteletet állítanak, mindig a négylábúaknak köszönhetjük.

1. A hatalmas biléta-kutya

A „Sun Spot” nem csak egy nagy kutya szobra. A 6 méteres alkotás 90,0000 kutya bilétából készült, és a Denver Városi Állatmenhelynél található. A biléták szikráznak a napsütésben, éjjel pedig led fényekkel világítják meg. Azokból a bilétákból alkották, amiket az új gazdik hagytak a menhelynél, miután új névvel új életet nyújtottak az örökbe fogadott kedvenceknek. Nagyon menő módja az örökbefogadás ünneplésének és hangsúlyozásának!

2. A „Rakéta kutya”

Természetesen a kutyus Lajkának állít emléket. Méltán állíthatnak szobrot a számára, ugyanis gyakorlatilag feláldozták az életét az űrutazás fejlesztésének oltárán. Lajka kóbor kutya volt Oroszországban, akit a tudósok szedtek össze és a Szputnyik 2 fedélzetére tették. Tisztában voltak, hogy Lajka nem fogja túlélni az utazást, nem is terveztek alternatív megoldást, amiben esetleg megúszhatta volna. Sajnos a szobor így ugyan elismeri a helyét az űrutazás történetében, de talán Lajka nem vágyott volna magától ilyen történelmi és fizikai magasságokba – talán sokkal inkább egy szerető családba.  

3. A Chicago K9-esek

Chicago is alkotott egy a felfedező kutyákhoz hasonlót: 2017-ben 100 német juhászkutya szobrot alkottak, hogy tiszteletet állítsanak a négylábú K9 rendőröknek a városban. A közel másfél méter magas üvegszálas kutyák szobrai segítenek pénzt gyűjteni a PAWS Chicago, egy városi állatmenhely és a Chicago-i Rendőrségi Emlékhely Alapítvány számára, amely többek között segíti az elhunyt tisztségviselők családját. A Discovery kutyákhoz hasonlóan minden szobor egyénileg díszített.

4. Peter & Willie

Bizonyos szempontból egyáltalán nem tűnik különlegesnek Peter és a tacskója, Willie szobra New York-ban. A karakterek valójában Ezra Jack Keats gyermekkönyvéből vannak, és a szobrot Otto Neals alkotta. De ha közelebbről megnézzük, akkor észrevehetjük, hogy az alkotó kissé humorosan közelítette meg a témát, vagy inkább jócskán: Willie ööö „vilijét” ugyanis méretileg eléggé eltúlozta. Szinte mindenki erről ismeri a szobrot, kivéve a NYC kormányzati parkjainak weboldalát, amely figyelmen kívül hagyja a szó szerinti függelékre való hivatkozásokat, és egy nagyon gondosan kiválasztott szögből vett képet tartalmaz.

5. Viktória királynő beszélő kutyája

Vajon Viktória királynőnek valóban volt egy beszélő kutyája az 1800-as években? Nem, de volt egy nagy kedvence, Islay, akiről rendszeresen írt a folyóiratában. Tragikus módon a kutya öt évesen halt meg, miután összetűzésbe keveredett egy macskával. Justin Robson, egy ausztrál szobrász alkotta meg a kis terrier bronzszobrát 1843-ban a Viktória királyné által készített vázlat alapján, és mára a szobor a Victoria királynő épület külső részén áll. 1998-ban az emlékművet egy hangszóróval szereltek fel, amely azt mondja: „Hello, a nevem Islay. Egykor a nagy Viktória királynő társa voltam. Amiért nagyon sokat segítettem siket és a vak gyermekeknek, ezért cserébe megadatott, hogy beszélni tudjak. Ha most beteszel egy érmét a kívánó tálba, azt mondom majd: „Köszönöm! Wuff Wuff!”. Az összegyűlt pénzt a Siket és a Vak Gyermekek Királyi Intézete kapja.

6. A pisilő kutya

Het Zinneke, másnéven Zenneke Pis egy bronz szobor Brüsszelben, amely része egy nagyobb alkotásnak: a pásztorfiú és a pisilő kislány szobrának. És hogy miért van tele Brüsszel pisilő szobrokkal? Nem tudjuk, a szobrok majdnem 400 évvel egymás után készültek.

7. Egy még nagyobb pisilő kutya

Ha ez még nem volt elég, akkor nézd meg a „Bad Dog”-ot (Rossz kutya): ez egy 8,5 méter magas szobor, amely az Orange County Művészeti Múzeumban jelent meg 2013-ban. Még egy szivattyú is az alkotás része volt, ami sárga festéket lőtt a falra. A darab egy ideiglenes kiállítás része volt, de eléggé felkavarta a nézőközönséget. Személy szerint, mi, mint kutyaszerető emberek, akik rendszeresen takarítunk kakit, nem igazán látjuk a problémát. Nyilvánvaló, hogy a művész, Richard Jackson olyan humorérzékkel rendelkezik, amelyet nem mindenki értékel.

8. A felfedező kutyák

Talán sokan hallottak már Seaman-ről, Meriwether Lewis felfedező hűséges újfundlandijáról, aki a Lewis és Clark Expedíción kísérte el gazdáját. 2004-ben a Sioux City egy nyilvános művészeti projektet készített az expedíció tiszteletére, és körülbelül 40 darab 5 méter magas üvegszálas szobrot helyeztek el a város körül. Egyesével festették és díszítették őket, így egyedi és kreatív megjelenést kölcsönözve nekik. A projekt nagyszerű módja volt a történelem tiszteletére, még mindig megtalálhatók a város körül szétszórva.

9. A birka-kutya épület

Ha valaha is járnánk Tirau-ban, Új-Zéland kicsi városában, akkor ne hagyjuk ki a Nagy Kutya Információs Központot. Ez a környék egy hatalmas óriás-állatállomány, amely magában foglal egy tehenet, egy kost és a kutyát is. A nagy kutyát olyan jól helyezték el, hogy pont szemmel tarthatja a nagy birka épületet, amely egy gyapjú és kézműves boltot foglal magában. Ez a két épület az 1990-es években készült.

10. A kutyapasi

Ez a 900 font bronz szobor kissé ellentétes érzelmeket teremt bennünk. Hiszen miért ne volna az egy kutyafejű ember öltönyben, aki óriási almát tart? Nos, ennek a szobornak a New York-i Chinatown-ban kellett volna elhelyezni a kutya évének tiszteletére, de néhány helyi lakos úgy vélte, hogy a Kimlau téren, ahol a kínai származású amerikai katonákra emlékeznek, nem megfelelő. Azt mondják, hogy az alkotás csalódást okoz a helyszín ünnepélyes, tiszteletteljes jellege miatt, és néhányan azt is állítják, hogy a szobor utal arra is, hogy a kínai emberek egy része kutyahúst fogyaszt. Mások szerint a szobornak semmi köze a kínai kultúrához, ezért nem tartozik a Chinatownba. Az emberek a vita kirobbanása óta megpróbálnak egy megfelelőbb helyet találni a szobornak.

Még több híres kutya és kutyás alkotás:

A leghíresebb nőstény kutyák a világon

Kedvenc kutyáink a vörös szőnyegen

Kutyás szobrok Budapesten

És vidéken

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...