Saját KB bal
Saját KB jobb
Andy Warhol és Archie - Forrás: Jack Mitchell, wikipedia commons

Művészek és kutyák: Andy Warhol és Archie

Ha a nevét halljuk, azonnal színes Marilyn Monroe portrék és paradicsomleves konzervek villannak fel lelki szemeink előtt. Az 1960-as években forradalmi és dekadens alkotásaival világhírűvé vált Warhol mögött azonban ott állt egy négylábú múzsa is: Archie, a tacsi.

A pop art királya gyermekkorában macskás volt. A cicák iránti rajongását édesanyjától, Juliától örökölte, és egészen fiatal felnőtt koráig tartott. Számos macskával osztotta meg az életét, melyeket, egy kivételével, mind Samnek keresztelt, még akkor is, amikor egyszerre többen voltak. A kivételes cica egyébként a Hester névre hallgatott, ahogy azt Warhol 1954-ben megjelent 25 Cats Named Sam and One Blue Pussy című könyvéből megtudhatjuk. A saját kiadású könyvben Warhol kék tusrajzokon örökítette meg a cicák portréit, illetve édesanyja képei is helyet kaptak.

A kutyássá válás fordulata 1973-ban következett be, amikor Warhol, akkori párja, Jed Johnson unszolására, hazavitt egy apró tacsi kölyköt, Archie-t. Az igéző tacskószemek hamarosan teljesen elvarázsolták a művészt, aki mindenhová magával vitte Archie-t. A kis tacsi filmpremiereken, kiállítás megnyitókon épp úgy megjelent, mint éttermekben, kávézókban és Warhol stúdiójában.

Andy Warhol: Archie – 1976; copyright: Andy Warhol

„Archie mindig Andyvel volt, az ölében ült az asztalnál, egy nagy szalvétával letakarva, ha netán egy közegészségügyi ellenőr éppen arra járna.” – emlékezik vissza Vincent Fremont, Warhol közeli ismerőse.

Nemsokára Archie mellé megérkezett Amos, a második tacskó. Bár Archie igazi társasági lény volt, Amos zárkózottabb volt, kevésbé értékelte a nagy nyüzsgést. Az ő érkezését követően már Archie is kevesebb eseményre volt hivatalos. Warhol úgy látta, a kutyáknak jobb egymás társaságát élvezni, ha már ketten vannak.

A kutyák iránti rajongása inspirálta Warholt arra, hogy 1976-ban egy teljes kiállítást rendezett, melyek kizárólag kutyák portréi szerepeltek. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas sikert arattak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.anothermag.com/design-living/2913/andy-warhols-cats-and-dogs; Kép: By Jack Mitchell, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15047586;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...