Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló: Stanley Coren PhD – How Dogs Think

Ha eleged van abból, hogy a szakmailag igényes művek túlságosan tudományosak, a „közérthetőek” pedig tudományosan nem állják meg a helyüket, Stanley Coren könyve felüdülés lesz. Frappáns, érthető, ugyanakkor tudományosan igényes mű arról, hogyan gondolkodnak a kutyák.

Coren, pszichológus professzorhoz hűen, az érzékeléstől, az érzékszervektől indítja a kutyák kognitív kapacitásának ismertetőjét. Beavat minket a látás, a hallás, a szaglás és az észlelés titkaiba. Érthető példákkal világítva meg, hogy egy kutya „világképe” miben különbözik az emberétől – és ez milyen hatással lehet kedvencünk viselkedésére.

A szerző maga is gyakorló kutyás. Ennek köszönhetően számos életből vett példával, mókás történettel színesíti a beszámolóját. Ezek az esettanulmányok pedig egyben remek példát is adnak a leírt jelenségekre. Neurológia, agyi kapcsolatok és a legújabb tudományos eredmények – hétköznapi, minden kutyás számára ismerős sztorikkal szemléltetve. Az összetettebb kognitív folyamatok, mint például a tanulás vagy az emlékezet, leírásánál Coren ki is emeli, hogy a lehető legérthetőbb módon szeretett volna fogalmazni. „Bár a tudományokban jártas kollégáim ezt, valószínűleg, rosszallással nézik. Mégis, csak akkor használok bonyolult szakkifejezéseket, ha ez a megértés szempontjából elkerülhetetlen”.

Az alapok után olyan izgalmas témák is sorra kerülnek, mint például, hogy van-e kutyáknak zenei érzéke, esetleg művészi hajlama? Rendelkeznek-e a kutyák tudattal? Hogyan vizsgálták és hogyan vizsgálják ma az öntudat mértékét, és hogy állnak a kutyák ezzel? Mennyire intelligensek a kutyák és hogyan mérhető az intelligenciájuk? Van-e a kutyáknak személyisége? És vajon az egyes fajtákon belül tényleg minden egyed ugyanolyan?

Érdekes kérdések, és még érdekfeszítőbb válaszok, remek, érthető stílusban – ezt kínálja a kutyás olvasónak Dr. Stanley Coren.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Stanley Coren PhD. – How Dogs Think; Tantor Audio, 2017. Narrated by Bob Dio. Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...