Saját KB bal
Saját KB jobb

Tóbiás, a fekete gólya megérkezett Gemencbe

Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe, a bekamerázott fészkébe.

Újra „élő adás” van a gemenci fészekben, gólya tulajdonosa ugyanis 2021. március 2-án reggel 7:16-kor megérkezett Afrikából. Tóbiás a többi fekete gólyához képest már évek óta korábban érkezik vissza. Társai általában március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőbe, amely a faj legnagyobb hazai állományának ad otthont.

Kilenc éve nézhetjük a gólya webkamerát

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően immár 9. éve láthatjuk testközelből ezeket a csodálatos madarakat.  A webkamerák képei nemcsak a szakembereknek nyújtanak fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek segítségével a természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segítenek. 

Tóbiás takarítással kezdte a napot
A messzi Afrikából megérkezett gólya elfoglalta fészkét, majd gondosan rendezgette és takarította. A nagy munkában pedig valószínűleg meg is éhezhetett, mert kb. fél óra után el is repült egy kis élelmet szerezni. Csak ebben a fészekben 2013 óra 31 tojást raktak a gólyák és összesen 13-an repültek ki.

A legtöbb fekete gólyapár hazánkban a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig. A világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya Gemencben található.

Májusig várni kell a fiókákra

Sikeres tojásrakást követően az első fiókák május elején jönnek a világra. Nem sokkal később, akár már július közepén elkezdődik a kirepülés, de többségük augusztus 10. után hagyja el a fészket. Pár hétig még  a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek Afrikába. Két fő vonulási útvonaluk közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon át vezet. 

Idén a Gemenc Zrt. a hivatalos weboldalán (www.gemenczrt.hu), valamint az Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán lehet figyelni a gólya-show-t.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó:  gemenczrt.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...