Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyások egészségesebben, boldogabban és tovább élnek

Egy új svédországi tanulmány szerint a kutyatulajdonosok nemcsak aktívabbak és szociálisabbak, de tovább is élnek, mert kisebb valószínűséggel szenvednek többek között szív- és érrendszeri betegségekben.

A svédországi Uppsala Egyetem tanulmánya 3,4 millió kutyás és nem kutyás ember 12 éves egészségügyi adatait elemezte. Az eredményeket a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok tovább élnek. A kutyatartás a szív- és érrendszeri betegségeket és más gyakori halálozási okokat is csökkent.

Érdekes tény, hogy a tanulmány szerint az egészségügyi előnyök az egyedül élő emberek esetében voltak a legjelentősebbek.

„A kutyatartás különösen az egyedül élő személyek esetében jelentkezett védőfaktorként, amely csoportról korábban azt jelentették, hogy az ő esetükben gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések” – mondta el a Washington Postnak Mwenya Mubanga, az egyetem orvostudományi tanszékének és a Science for Life laboratóriumának munkatársa.

A svéd kutatók szerint mindegy egészségügyi szempontból mindegy, hogy milyen kutyát tartunk. Azonban kimutatták, hogy a vadászkutya fajták voltak a legjobb hatással a gazdájuk egészségére. A kutatók feltételezése szerint ez azért van, mert ezek a fajták nagyon aktívak, sok testmozgást igényelnek, így gazdáik is többet mozognak az átlagnál.

A kutyák aktívan tartanak

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák aktívan tartják a gazdikat. A kutyasétáltatás nemcsak a kutyáknak tesz jót, de átmozgatják a gazdit is és biztosítják a napi többszöri rendszeres testmozgást. Egy brit tanulmány szerint a kutyatulajdonosok heti 5 órát és 38 percet mozogtak háziállataikkal. Összehasonlításképpen, a kutyával nem rendelkező emberek átlagosan heti 1 óra 20 percet töltöttek edzőteremben vagy sétával, 47 százalékuk pedig egyáltalán semmilyen testmozgást nem végez.

A kutyák szociálisabbá tesznek minket

A kutyások egyrészt nem ülhetnek állandóan otthon a kanapén, másrészt sokkal könnyebben szóba lehet elegyedni a kutyafutin, mint bármilyen más közterületen. Amikor két kutya találkozik egymással, szinte biztos, hogy a gazdik is szóba elegyednek, hiszen a közös téma azonnal adott. Sok gazdi tudatosan keresi kutyája számára a megfelelő társaságot, a hasonló fajtát tartó emberek érdeklődési köre és szabadidős tevékenysége pedig sokszor nagyon passzol egymáshoz.

A kutyák csökkentik a depresszió kockázatát

Egészen más hazaérkezni egy stresszes nap után egy kis szőrös szeretetgombóchoz, aki csak a puszta jelenlétével oldja a feszültséget. Segítenek csökkenteni a vérnyomást, csökkentik a stresszt, és folyamatosan feladattal, felelősséggel látják el gazdájukat. A kutyák feltétel nélküli szeretetet és vigaszt nyújthatnak. Érzelmi támogatást is nyújtanak, melyek segíthetnek például a szorongás oldásában, kezelésében.

Az már csak hab a tortán, hogy a kutyák az immunrendszert is erősítik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogsbestlife.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...