Az európai olajfa ültetvények is komoly járvánnyal küzdenek

Komoly veszélyben vannak az európai olajfa ültetvények, egy tápanyagáramlást gátló baktériummal küzdenek, mely lényegében megsemmisítheti a mediterrán területeken fekvő állományokat.

Az európai olajfákat megtámadó baktérium nem új keletű. 2013 óta küzdenek vele kisebb nagyobb megszakításokkal és eredményekkel. A Xylella fastidiosa nevű kórokozó komoly egészségügyi válságnak teszi ki a fákat, a legtöbb európai olajfa lényegében hasonló intenzitású pandémiával küszködik most, mint mi, emberek a világ minden táján. A betegséget más néven olajbogyó leprának is hívják, halálos kórokozó, rovarok terjesztik. Lényegében a faszöveti edénynyalábokban terjeszkedik majd lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel pedig levélszél perzselődést, levélhervadást, ágszáradást majd a fa pusztulását okozza. 

Egymillió fa pusztult el eddig

A BBC jelentése szerint Olaszországban az olajbogyó termelés 60 százalékkal csökkentek a baktérium megjelenése óta, az ültetvények 17 százaléka fertőzött. Becslések szerint eddig egymillió fa pusztult el. A természeti károkon túl az iparág anyagi vesztesége is jelentős, a következő 50 évben akár az egymilliárd eurót is elérhetik, ha nem sikerül megállítani a fertőzés terjedését. Spanyolországban ezt az összeget 17 milliárd euróra, Görögországban pedig 2 milliárd euróra teszik. 

Radikális intézkedések

Az említett három ország – Görögország, Spanyolország, Olaszország – adják az európai olívaolaj termelés 95 százalékát, mely igen aggasztó a jövőre nézve. Ezeknek az országoknak az éghajlata nemcsak az olajfáknak ideális, de sajnos a baktériumok is kitűnően érzik magukat a mediterrán területen. Jelenleg évente 5 kilométerrel terjed a betegség, ezt próbálják most drasztikus intézkedésekkel évi 1 kilométerre csökkenteni.  A fertőzött fákat és ültetvényeket meg kell semmisíteni, mely óriási veszteség azoknak az olasz családoknak, akik több száz éve öröklik tovább az olajfa ligeteket. Elképzelni is szörnyű, hogy milyen komoly pszichés terhelés és kulturális veszteség éri ezeket a gazdálkodókat. Az anyagi kárt pedig megbecsülni sem lehet, hiszen egy dinasztiákon át öröklődő ültetvény értékét nem lehet csupán a hozama alapján beárazni. Ezek az intézkedések azonban elkerülhetetlenek ahhoz, hogy a fertőzés terjedését minimalizálják és megvédjék a még egészséges fákat. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: wikimedia

Forrás: treehugger.com , portal.nebih.gov

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...