Photo by Ryk Porras on Unsplash

Az amazóniai erdőirtás idén eddig 40 százalékkal csökkent

Amazóniában az erdőirtás az elmúlt években aggasztó mértéket öltött. Az új elnök változást ígért, ami jelen adatok szerint be is következett.

A brazil kormány legfrissebb jelentése szerint az Amazonas területén 40 százalékkal csökkent az erdőirtás a 2022-es év azonos időszakához képest. A csökkenés egyértelműen azoknak az intézkedéseknek és törvényeknek köszönhető, melyek az új elnök Luiz Inacio Lula da Silva nevéhez fűződnek. Silva választási kampányában nagy hangsúlyt fektetett az erdőirtás visszaszorítására. Az adatok szerint egyelőre úgy tűnik, az ígéret nem csak a kampánycélokat szolgált.

Az Amazonas Alap

Silva választási győzelmét a környezetvédők saját győzelmüknek is érezték. Az Amazonas megmentésére létrehozott alap ugyanis már évek óta be volt fagyasztva a korábbi elnök, Bolsonaro miatt. Silva első intézkedései között volt, amikor tavaly novemberben újraindította az Amazonas Alap működését. Ez tette lehetővé, hogy a Brazil Állami Fejlesztési Bank elkezdje felhasználni azt a több mint 525 millió font értékű összeget, amely 2019 óta a kasszájában rekedt. Közel 4 évig volt megbénítva az alap működése, Bolsonaro hatalma alatt pedig az erdőirtás mértéke elérte a 15 éves csúcsot.

Reménysugár

Csak idén áprilisban az erdőirtás 68 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. A régióban 329 négyzetkilométer erdő pusztult el, ami a jócskán a 456 négyzetkilométeres átlag alatt van.Egyelőre nem tudni azonban, hogy a csökkenő tendencia folytatódik-e a nyár végén, amikor az erdőpusztulás jellemzően tetőzik. Vannak olyan területek is, ahol sajnos az erdő irtása növekvő tendenciát mutat. Ilyen például az egyik legszárazabb terület, a Cerrado-régió és a brazil szavannában. Szakértők szerint a veszteség a hosszú ideje tartó folyamatos és növekvő pusztítással összefüggésben következik be.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forras: yaleenvironment

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...