Saját KB bal
Saját KB jobb

Cooper lett Anglia első staffordshire bullterrier rendőrkutyája

Valódi pozitív reklám a sokszor félreértett fajtának: az utcáról mentett bull típusú eb, Cooper, akit egy átlagos hírben csak „harcikutyaként” emlegetnének, most egészen más színben tűnik fel: ő is csatlakozott Anglia Staffordshire rendőri egységéhez, akik életeket mentenek, szolgálnak és védenek.

 

A két éves Cooper nemrég megkapta a kiképzését: feladatai közé tartozik a kábítószer, a nagy értékű készpénz és a robbanóanyag keresés. Fajtájából elsőként csatlakozhatott a különleges különítményhez, amely a rendőrség kötelékébe tartozik és kizárólag bull típusú ebek alkotják – ez a Staffordshire egység.

Cooper nem is olyan régen még kóbor kutyaként az utcán élt, az RSPCA mentőszervezet gyűjtötte be, mindössze 7 hónapos volt akkor. Később megkapta az alapképzést, és rátermettségét is bizonyította: azóta, hogy szolgálatba állt, segített levadászni több mint 250,000 font (90 millió forint) értékű csempészett heroint és kokaint.

Tim Moss rendőr, Cooper tulajdonosa szerint a fantasztikus munkavégzése mellett azért is nagyszerű a rendőrkutyák közti jelenléte, mert segít lebontani a fajtájával szemben kialakult negatív sztereotípiákat.  – Fantasztikus történet: egyik nap még az egyik gyűjtőkennelbe volt zárva, mára pedig már kiképzett rendőrkutya. 2018 márciusában vettem magamhoz, és már a következő hónapban felvették a csapatba. Különleges kötelék van köztünk. És nagyon jó, hogy egy staffi is helyet kapott ezek között a nagyszerű ebek között – nyilatkozta Cooper gazdája.

Cooper olyan jó természetű állat, hogy folyamatosan meghívásokat kap különböző előadásokra, sőt, iskolákba is. A rendőr szerint minden negatív vélemény a fajtáról egyedül a kutyatulajdonosok hibája, és nem a kutyáké. – Cooper jelenléte nagy áttörést jelent, rengetegen elképednek, hogy ő egy dolgozó rendőrkutya. De még mindig nagyon erős az előítélet: van egy belga juhászkutyám is, amikor őt sétáltatom, minden gyalogos zavartalanul halad tovább, de ha Cooper-el megyek, a legtöbben átmennek az út túloldalára. Pedig a staffordshire bullterrierek nagyon különleges élőlények. Cooper nagyon könnyen tanul, labdafüggő és energikus – pontosan ezek azok a tulajdonságok, amit egy vérbeli rendőrkutyában keresünk.

 

Azért is különleges a történet alakulása, mert Nagy-Britanniában vannak a legszigorúbb fajta alapú tilalmak, ami ellen rengetegen tiltakoznak évek óta. Több fajtára érvényes, hogy tenyésztésük, eladásuk, vásárlásuk és cseréjük is tilos.

A menhely kénytelen volt elaltatni egy ártatlan, egészséges kutyát, mert a törvény alapján veszélyesnek látszik

Ausztrália újra napirendre tűzi bizonyos fajták veszélyessé minősítését

Tiltólistás fajták – kik ők valójában?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...