Ausztrália újra napirendre tűzi bizonyos fajták veszélyessé minősítését

Ausztráliában újból feléledt a bizonyos fajták veszélyessé nyilvánítása iránti igény, miután újabb kisgyermekek elleni kutyatámadások történtek. Elegük lett azokból a tagadásban élő kutyatulajdonosokból, de a fajták tiltólistájának bevezetése, a fajta-alapú diszkrimináció sajnos eddig egyetlen országban sem volt hatásos.

 

Legutóbb Montreal vonta vissza a korábban bevezetett pit bull tilalmat, amit korábban bevezettek. Az egész világon dúl a fajta alapú háború, ami főként Nagy-Britanniából indult, valamint az ez elleni mozgalom is ott a legerősebb.

Az egyik mostani ausztrál áldozat egy alig egy éves kislány, Kamilla volt, akit egy rottweiler támadott meg. „A legtöbb … nagyon kedves, ez kivételes eset volt”, „az én …-m jámbor, mint egy bárány”, „a gazda a hibás, nem a kutya”, – ezekből a mondatokból lett elege a gyermekeiket féltő szülőknek Ausztráliában. Még akkor is, ha kutya gyűlölőknek fogják őket minősíteni, úgy érzik, a kutyatulajdonosok egy része hatalmas tagadásban éli az életét: vakok saját kutyájukra nézve.

Megszámlálhatatlan történet kering az interneten, ami bizonyítja, hogy veszélyesnek minősített fajták egyedei a légynek sem tudnak ártani, mi is igyekszünk mindig bemutatni a fajta-alapú diszkrimináció veszélyeit. De amint a kétség felmerül a közízlésben, hogy bizonyos fajtákban megvan a lehetőség, hogy akár meg is öljenek egy embert – gyermeket pedig főleg, onnantól kezdve beindul egy visszafordíthatatlan folyamat.

A sajtó kezdi összeszedni az ausztrál eseteket, ahol emberek estek áldozatul kutyáknak. Az egy éves Kamilla nem élte túl a támadást, a 10 éves melbourn-i kislány pedig csak hős szomszédainak köszönheti az életét, akik megmentették egy rá támadó kutyától, de így is súlyos sérüléseket szenvedett, valószínűleg egyik fülét is elveszíti.

Az ausztrál mozgalom azt tanácsolja, hogy ha gyermeked van, válassz olyan fajtájú kutyát mellé, ami biztosan nem fogja soha bántani, sőt, egyenesen kistestűt, így nem veszélyezteted, hogy sérülést vagy halált okozhat. Hiszen, ha egy fajtában megvan az erő, hogy megöljön egy embert, akkor annak nincs helye gyermek mellett – bár ezt nem tudjuk, hogy képzelték el, melyek ezek a fajták, és milyen tudományos bizonyítás állna a fajták meghatározása mögött.

Tény, hogy egy kistestű kutya egyenes arányban kisebb sérüléseket tud okozni, de a fajták megítélése mindig inkább divat kérdése, mint tudományosan megalapozott.

„Ami sok az sok – az ausztrálok sikeresek a fegyverek tiltásában, ideje, hogy a veszélyes fajták is tiltás alá kerüljenek. Amire szükség van, az egy szövetségi szabályozás, ami biztosítja, hogy soha nem fog többé a Kamilláéhoz hasonló eset történni” – olvasható a kampány szövegben. Örök kérdés, hogy az ilyen szabályozások miért a fajta kategóriáját veszik alapul, miért nem egyedi az esetek elbírálása, ha felmerül egy kutya megbízhatósága.

A fajta-alapú diszkriminációt mindig tragikus emberi sorsok kísérik, amelyek szomorúak és érthetőek. Egyet azonban senkinek sem szabadna elfelejteni: az ilyen szabályozás nem a hozzá nem értő kutyatulajdonosok számát csökkenti majd – amire például a kutyajogosítvány lehetősége megoldást jelentene. És nem fogja elrettenteni azokat a szaporítókat sem, akik bármilyen fajtából képesek kitermelni az idegrendszerileg gyenge, és így kiszámíthatatlanná váló kutyákat.

Minden hozzáértő, felelős gazda azért küzd, hogy kivessék maguk közül a dilettáns, a kutyákra és az emberekre egyaránt veszélyt jelentő felelőtlen tulajdonosokat, hogy csak az tartson kutyát, aki képes megfelelően szocializálni, és azért, hogy minél egészségesebb idegrendszerű társállatok éljenek velünk szoros közelségben. De azt tudjuk, hogy betiltani egész fajtákat sokkal könnyebb, mint oktatni, képezni embert és kutyát egyaránt.

 

Még több információ a témában:

Tiltólistás fajták – kik ők valójában?

Dániában öngyilkos lett egy elaltatott pit bull gazdája

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: news.com.au
A fotók illusztrációk

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...