Betiltják a floridai agárversenyeket – megosztja az érintetteteket a döntés

Néha a lehető legjobb szándék is vonhat maga után sok rosszat. Ettől tartanak most az agarak iránt elkötelezett kutyások, pedig az állatvédők és a többi gazdi üdvözli a floridai döntést, amivel végleg betiltják az agárversenyeket. Sokan rettegnek a tömeges elaltatástól, azonban egyértelmű, hogy sok csalás és állatkínzás is kíséri ezt a világot.

 

Az agarak adoptálásával foglalkozó csoportok félelmüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az új törvény tömeges agárpusztításhoz fog vezetni. Az állatvédők viszont csak hangulatkeltésnek tartják, és azzal vádolják a szervezeteket, hogy ők is közel állnak az agarazással foglalkozó iparághoz.

Carol Becker zenész, aki egy floridai székhelyi agár örökbefogadással foglalkozó szervezet önkéntes elnökeként végig kísérte a döntést, támogatná a versenyek folytatását. Véleménye szerint az agarak életében két hatalmas szerelem van: a mozgás és az alvás. A sport által léteznek. 

De most, hogy a versenypályák bezárnak, a túl sok kutya és a túl kisszámú örökbefogadás oda vezethet, hogy a trénerek egyszerűen elaltatják a kutyákat, ha már nem engedhetik meg maguknak, hogy tartsák őket.

Florida 11 agárpályáját 2021-re kell végleg bezárni, miután a törvénymódosítást 69%-kal elfogadták egy nagy volumenű kampányt követően, ami az agarakat hivatott megmenteni. Azoknak a kutyáknak, akik nem folytatják sehol sport karrierjüket, otthont kell szerezni.

– Ez Florida egyik történelmi pillanata. Nagyon izgatott vagyok a változás miatt, és boldog vagyok, hogy a kutyáknak mostantól megengedik, hogy csak kutyák legyenek – nyilatkozta Christine Dorchak, a Grey2K szerzője, a módosító szavazás kezdeményezője.

Az agárversenyek több országban legálisak, köztük az Egyesült Királyságban, ahol még mindig 29 agárpálya működik. Dorchak asszony elutasítja az örökbefogadási szervezetek figyelmeztetéseit, és azt állítja, hogy az iparághoz közel álló csoportok mindig is használnak ilyen „ijesztgető taktikákat”, amikor csak bezár egy pálya. Szerinte ez a sport kegyetlen, amely rengeteg sérüléshez vezet.

Az agarak általában 15 hónapos koruk körül kezdik meg karrierjüket, és körülbelül 3 évesen be is fejezik, ekkor a legtöbbnek az örökbefogadási szervezetek próbálnak otthont találni.

A Protect Dogs Yes on 13 szintén kampányolt a pályák bezárása mellett, azzal érvelnek, hogy a kutyák napi 23 órában ketrecekbe zárva élnek, és átlagosan háromnaponta meghal egy közülük, rendszeresen esznek valamilyen betegségben szenvedő állat húsából, és több esetben dokumentálták, hogy kokaint mutattak ki a szervezetükben.

A floridai versenypályákon való visszaéléseket azonban elutasítják az adoptáló szervezetek, a Nemzeti Agrár Szövetség (National Greyhound Association) és az agarakat támogató bizottság (Committee to Support Greyhounds), amelyek mind ellenezték a törvénymódosítást. A versenyagarak számában viták vannak a szervezetek között, a pályákat ellenzők szerint mindössze 3,700 kutyáról beszélünk, a szövetség szerint viszont közel 8,000-ről.

Az egyik örökbefogadó szervezet vezetője szerint a floridai agárállomány már így is magas, hiszen 2007 óta közel 1,600 kutyának találtak már otthont, nem látja a kiutat, ha az összes versenyagár is erre a sorsra jut majd. Mrs. Becker szerint a legtöbb kutya magántulajdonban van, de a legtöbb időt a trénerrel töltik, így, ha már nem lesz rájuk szükség, a trénernél fogják hagyni őket – ő viszont, mivel új munka után kell néznie, nem fogja ellátni a nála hagyott ebeket. A szakértők szerint az Egyesült Államok más területein is kezdenek korlátozottak lenni a lehetőségek, ami az örökbeadást illeti.

 

Egyéb híreink:

Nem agarad van? Akkor is kipróbálhatod az agárpályát!

A törött lábú agár több mint 3 kilométeren át gyalogolt, hogy elvezesse kölykeihez az állatorvosokat

A kutyabarát kávézó nyugdíjas versenyagaraknak keres új otthont egy finom kávé mellett

Bezárt a legutolsó londoni agár versenypálya

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: bbc

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...