Amit a mérgekről minden kutyatartónak tudnia kell

Minden állattartónak minden évszakban „mumusa” a mérgezés. Történjen az szándékosan, véletlenül, gondatlanságból, avagy a jó szándék vezérelte tudatlanságból. Milyen mérgezésekről beszélhetünk egyáltalán? 

 

Mik a típusok?

A mérgező anyagokat többféleképpen lehet csoportosítani. Alapvetően lehet szándékos, ártó jellegű, de lehet véletlen baleset, hanyagság következménye is.

A véletlen mérgezések száma magasra becsülhető. Otthonunkban gyakorlatilag hemzsegnek. Számos mérgező növény van a kertben vagy a lakásban. Apró állatok is okozhatnak tragédiát. Hosszabb játék után felfalt varangyos béka nyálkája is okozta már kiskutya halálát.  Sokaságuk ellenére mégsem ezek okozzák a legtöbb bajt. Vagy nem fogyasztanak belőlük túl sokat az állatok, vagy ösztönösen kerülik őket.

Egészen más a helyzet a szintetikus vegyszerekkel. Ezek lehetnek gyógyszerek, növényvédő szerek (permetszerek és gyomirtók), egyéb anyagok (pl. fagyálló). Szerencsére sok esetben már íz (és szín) anyagok is jelzik a fogyasztás tiltását. Máskor mi magunk idézhetünk elő tragikus mérgezést pl. kutyáknak kifejlesztett bolha- és kullancsirtó szerrel, ha nem néztük meg az alkalmazási előírást, vagy emberi gyógyszert használunk kedvenceinknél az állatorvos megkérdezése nélkül, máskor pedig az adagolási előírásokat nem tartjuk be.

 

A leggyakrabban előforduló méreganyagok

Rágcsálóirtó szerek (kumarin típusú mérgezések)
A ma kapható készítményeket intenzíven keserűvé tették adalék hozzáadásával, ezért kisebb az esélye annak, hogy a kutyák, macskák megegyék. Hatóanyaga a véralvadást akadályozza meg. Fogyasztásakor test szerte bevérzések, vérömlenyek keletkeznek. A vizelet véressé válik. A nyálkahártyák a vérzések miatti vérvesztés miatt „kifehérednek”. A testnyílásokból vér szivároghat. Ellenszere a K3 vitamin, huzamosabb ideig alkalmazva. A vérátömlesztés szükség szerint életmentő lehet. Az időben elkezdett kezelés eredményes szokott lenni.

Fagyálló (etilénglikol)
Korábban az édes íze miatt szívesen megitták az állatok. A szervezetbe jutva a bomlása során a vesében szúrós oxalát kristályok keletkeznek, aminek hatására veseelégtelenség lép fel. Az időben alkalmazott etilalkohol tartalmú infúzió alkalmazása segíthet.  A mérgezés tünetei az elesettség, görcsrohamok, véres vizelet, később a veseelégtelenségre utaló urémia.

Szerves foszforsavésztert tartalmazó permetszerek
Különösen a macskák érzékenyek rá. Az állat pusztulásával járó, gyors kimenetelű mérgezést okozhat. Izgatottsággal, hányással, nyálzással, ismételt vizelet és híg bélsárürítéssel, nehezített légzéssel, görcsökkel kísért mérgezés. Védekezni általános eljárással lehet, a tünetek enyhítésével (hányáscsillapítás, szőlőcukor tartalmú infúziók adása). Gyógykezelésként atropin injekciót kell adni az állatoknak.

Gyomirtók
Gyógyíthatatlan a mérgezés. Csillapíthatatlan hányást, nyálzást okoz, ami több napon, akár egy-két héten keresztül is eltarthat. A tüneti kezelés alig hatásos, hosszú kínlódás után pusztul el az állat.

Az ételek mérgező hatásairól ide kattintva olvashatsz bővebben.

Tudtad?

Akár egy tábla (100g) étcsoki (600mg teobromin tartalom) elfogyasztása is végzetes lehet. Tünetei nem ritkán pár órával a fogyasztás után jelentkeznek: hasmenés, hányás, szomjúság. Súlyosabb eseteknél korábban is jelentkezhetnek a tünetek; a központi idegrendszerre hatva szívritmus zavarokat, veseelégtelenséget, rángógörcsöket, és a vérkeringés összeomlását okozva. Soha NE hagyd a csokoládét olyan helyen, ahol a kutyád elérheti azt!

Teobromin tartalom:
  Fehér csoki: 4,4 mg
  Tejcsoki: 250 mg
  Étcsoki: 600 mg
  Tortabevonó csoki: 1700 mg
  Cukrozott kakaópor: 600 mg
  Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...