Saját KB bal
Saját KB jobb

Idén Kubinyi Enikő etológus kapta A nőkért és a tudományért megtisztelő díját

Kubinyi Enikő nevét a legtöbb kutyás álmából felkeltve is tudja. A neves etológus többtíz éve az ELTE Etológia Tanszék kiemelkedő munkatársa, neve számtalan fantasztikus kutatást fémjelez, munkássága külföldön is ismert. Most a L’Oréal–UNESCO „A nőkért és a tudományért” ösztöndíj 2018-as társdíját kapta meg, minden elismerésünk!

 

Kubinyi Enikő az első pillanattól kezdve, az alapítás évében, 1994-ben csatlakozott az ELTE Etológia Tanszékének Családi Kutya programjához. Ő volt az egyik szerencsés, aki az első magyarországi farkasprogram keretei között részt vehetett kölyökfarkasok nevelésében.

– Lassan körvonalazódott, hogy ha alapos összehasonlításokra vágyunk, különös kalandba kell fognunk. Egyforma körülmények között kell felnevelnünk kiskutyákat és kisfarkasokat – nyilatkozta Enikő korábban. – Csak így tudhattuk meg, hogy a kutya és a farkas közötti különbségek mennyiben köszönhetők a különböző élettörténetnek, az emberi közelségnek az egyedfejlődés során, illetve mennyiben öröklöttek, genetikailag meghatározottak. Ha az egyformán nevelt két faj egyedeinek viselkedését összehasonlítjuk, feltételezhetjük, hogy a köztük talált különbségek hátterében a kutya olyan tulajdonságai állnak, melyek genetikailag rögzültek a több mint 20-30 000 éves háziasítás során. –


Enikő jobbra lent a farkas programban 
 

2016-ban Enikő vezetésével kezdődött a Szenior Családi Kutya Program, amelynek azóta számos hasznos vizsgálatot köszönhetünk kedvenceink és gazdáik közreműködésével.

Az etológusnak köszönhető az is, hogy mára kiderült: a kutyák a legjobb modellállatai az emberi öregedés vizsgálatának. Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsák az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését.  A kutatás folyamán egy világszinten egyedülálló kutyaagy- és szövetbankot hoztak létre, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák. Ez lehetővé teszi az öregedéssel kapcsolatos molekuláris vizsgálatokat is.


Enikő (felső sor balról a negyedik) az ELTE Etológia Tanszék munkatársaival, köztük Miklósi Ádám tanszékvezetővel (bal oldalt) és Csányi Vilmos professzor úrral (jobbról a második)

Az elismerést 2018. szeptember 24-én vette át a Magyar Tudományos Akadémián. Gratulálunk Enikőnek, aki tudásával és személyével annyi csodálatos információt tudott átadni nekünk az évek során, hogy kutyáinkat jobban megismerjük, és boldogabb, egészségesebb közös életet tudjunk élni!

Az idei év másik díjazottja Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetében működő, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott MTA-SZTE Biomimetikus Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, neki is gratulálunk!

 

Felsorolni is nehéz a kutatásokat, amelyekben Enikő úttörö szerepet játszott:

Az érzékszervi problémák és a képzettség hatása az idősödő kutyák viselkedésére

A szukák, a munkakutyák és a tömpe orrú fajták jobban figyelnek társaikra, mint a többiek

Lehet, hogy boldogabbak a kóborolni hagyott kutyák?

Alvás és orsó: hasonlóság a kutyák és az emberek alvásfüggő tanulási mechanizmusa között

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: qubit, szenior családi kutya program

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...