Saját KB bal
Saját KB jobb

A vakvezető kutya is elballagott gazdijával Szegeden

Nem csak külföldön olvashatunk szívmelengető híreket arról, hogy egy iskola nyitott a segítő kutyák jelenlétére. Szegeden találtunk pozitív példát arra, hogyan támogathatja egy intézmény diákjait: a Wesley János középiskolában Gamma két éve kíséri el minden nap Alexát, így egyértelmű volt, hogy ő is részt vesz a ballagáson, sőt, még a tablóra is felkerült – írta meg a délmagyar.

 

Mindig örömmel számolunk be azokról a hírekről, ahol egy iskola vagy óvoda engedi a négylábúak jelenlétét. Egyre több külföldi példa van előttünk, de szerencsére országhatárainkon belül is találunk olyan intézményt, ahol egy kutya részt vesz a gyerekek mindennapjaiban.

Az egyik újabb jó példa a szegedi Wesley János középiskola, ahol a végzős diákoknak különleges ballagásban volt részük. Ugyanis osztálytársuk, Ábrahám Alexa nem egyedül ballagott a sorban: vele volt vakvezető kutyája is, Gamma. A kutya olyannyira megbecsült tagja a közösségnek, hogy a 12. osztályosok tablójára is felkerült, sőt, a szalagavatón szalagot is kapott.

– Gamma már tiszteletbeli tagja az osztálynak – mesélte a 20 éves lány a délmagyarnak. A kutyát a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képezte, és két éve hű társa. – Azóta mindennap velem van az iskolában. A többiek is nagyon szeretik, ha nincs ott a suliban, akkor már hiányzónak tekintik – mondja Alexa, miközben ballagására készül, és fodrásza éppen a frizuráját készíti. Így az is természetes volt, hogy külön tablóképe legyen a kutyusnak, és el is ballagjon az iskolából.

Alexa ugyanúgy érettségizik, mint a többiek, azzal a különbséggel, hogy nem írásbelizik, minden tárgyból szóban bizonyítja majd tudását. Ő az egyetlen nem látó diák a iskolában, ez a pedagógusoknak is feladta a leckét. Trócsányi Anna, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola igazgatója a portálnak elmondta, hogy pedagógusaik is külön készültek Alexa érettségijére, a kollégák elmentek olyan budapesti intézményekbe, ahol már végeztek vak diákok. Matematikából például van külön vakoknak kialakított koordinátarendszer, biológiából pedig növényeket és kitömött állatokat kell felismernie. Ha olyan tételt húz, akkor akár vérnyomást is mérhet egy beszélő vérnyomásmérővel.

– Mivel nem írásbelizek, így nekem június 19-én kezdődnek a vizsgák. Izgulok picit, főleg a töritől félek, a biológiát viszont nagyon szeretem – magyarázta Alexa, akinek továbbtanulási tervei is vannak. A szegedi gyógypedagógia szakot jelölte meg, ha ez nem sikerül, akkor pedagógiai asszisztensi OKJ-és képzést végez el. Tervei szerint Gamma ide is elkíséri majd.

Gratulálunk a tanári karnak és osztálynak egyaránt a példamutató hozzáállásához!


Példák itthonról:

Artúr – király kutya egy magyar suliban!

Mankaland – Kutya- és gyerek boldogság egy általános iskolában

A gyerekek szomjazzák a tudást az állatokról, csak át kellene adnunk nekik

Terápiás kutya, adományok és szeretet egy magyar oviban

Amikor iskolások teszik szebbé a menhelyi kutyák környezetét

 

És külföldről:

Iskolák, ahol nem piros pont, hanem a kutya a jutalom a jó magaviseletért

Az iskola örökbe fogadott egy kutyát, hogy oldja a stresszt a gyerekekben

Kutyák, akik bekerültek az iskolai évkönyvbe

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: délmagyar
Fotó: Kuklis István / délmagyar

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...