Saját KB bal
Saját KB jobb

Szegeden 150 ezer forint bírság jár a szabadon lévő kutyáért

Múlt pénteken hozta meg azt a döntést a városi közgyűlés, miszerint januártól 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható az a kutyatulajdonos Szegeden, aki a kijelölt helyen kívül szabadon engedi kutyáját.

A Délmagyar.hu információi szerint az ebösszeírás még el sem készült, de a korábbi adatok alapján csaknem 13 ezer kutya él Szegeden, jelentős részük a sűrűn lakott városrészekben. Rájuk pontosan 18 kijelölt kutyasétáltató hely esik.

Nagy Sándor alpolgármester szerint több panasz is érkezett a szabadon futkározó kutyák ellen, akik ezzel állítólag megijesztik a gyerekeket, felnőtteket, illetve zavarják a járókelőket.

A kérdés és a szigorítások mindig megosztják a kutyás és nem kutyás embereket, hiszen sok ember nem tudja vagy nem akarja értelmezni, ismerni a kutyák kommunikációját, életét, hidegen hagyja, ha életminőségük a korlátozások miatt romlik. Emellett azonban számos felelőtlen kutyás, aki képtelen kezelni saját kutyáját, erősíti azt az előítéletet, amivel a kulturált kutyatartóknak nap, mint nap meg kell küzdenie.

A másik probléma a hasonló döntésekkel az, hogy nem nyújtanak alternatívát a kutyásoknak, hogy kedvencüknek megfelelő mennyiségű és minőségű teret, mozgást és aktivitást tudjanak biztosítani. A futtatók túlzsúfoltsága, a rosszul nevelt kutyák közötti attrocitások afelé mutatnak, hogy egy-egy ilyen döntés végleg megkeseríti a városi kutyázás szájízét.

Hasonló felháborodást keltett korábban az a kőbányai rendelet is, amely lényegében kitiltotta a parkokból a kutyákat, amit az általános közfelháborodást követően igyekezett megcáfolni a polgármester, de megoldásként ott is csak kijelölt helyeket említettek. Pedig Kőbányán nem idegen fogalom a kulturált kutyázás, sőt: egy helyi iskola nyerte az Év kutyabarát Munkahelye címet, és ugyanebből a kőbányai iskolából került ki az Év Kutyabarát Embere, az iskola igazgatója is 2015-ben. A helyiek békés demonstrációval tiltakoztak a döntés ellen.

 

Nem csak nálunk abszurd a helyzet: Nem Jersey államban egy kifejezetten kutyáknak készült kutyaparkból tiltotta ki egy elfeledett rendelet az ebeket.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Delmagyar.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...