Az Év Kutyabarát embere

Az Év kutyabarát helye pályázaton több díjat is kapott a Kőbányai Széchenyi István Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: Az év kutyabarát munkahelye lett, és a Magnet Bank különdíját is hazavihették. Mindemellett Sándor Zoltán Attila igazgató úr megkapta Az év kutyabarát embere díjat. 

A díj kiosztása nem volt tervbe véve a pályázat indulásakor, de nem mehettünk el szó nélkül az igazgató úr áldozatos, példaértékű tevékenysége mellett. Olvassátok el a vele készült riportunkat. Mi nagyon büszkék vagyunk rá!

Kutyabarát.hu: Hogyan vált kutyabaráttá az iskola?

Sándor Zoltán Attila: A tantestületünkben több kollégának van kutyája, így nem volt idegen számukra az a helyzet, amikor egy 9 hetes kidobott kiskutyát hoztak be hozzánk, amit Isaszeg és Budapest között találtak az országút és erdő szélén, lakott terülten kívül. Mivel én kertes házban élek, és régóta vágytam egy kutyára, ezért magamhoz fogadtam. Ő, a Harcos nevű kutyusom, akivel a díjátadóra is elmentem. Harcost mindennap hozom-viszem a lakásom és a munkahelyem között. Őt nagyon megszerették a gyerekek és a kollégák is. Immáron 3 éve, hogy velünk van.

Kutyabarát.hu: Annak nagyon örültünk, hogy a díjátadóra ilyen illusztris kísérővel érkezett az Igazgató Úr, és így Harcost személyesen is megismerhettük! Hogyan került a másik kutyus Önökhöz? 

Sándor Zoltán Attila: A másik kutyát a lakótelepről hozták be a diákleányok, akik azt vették észre, hogy kb. 3-4 napja a közeli kutyafuttatóba van bezárva, étlen és szomjan ez az egy éves állat. Kérték tőlem a lányok, hogy behozhatják–e? Mondtam nekik, hogy hozzátok! Azon a napon még állatorvost hívtunk, hogy nézze meg, nincs-e benne chip… de nem volt! Feltettük az internetre, azzal a céllal, hogy keressük a gazdáját, de 5 hétig senki nem jelentkezett! Akkor a kolléganőmmel bevállaltuk, hogy gondozzuk őt. A gyerekek az új kutyust Junior-nak kezdték el szólítani. Végül az iskola címére, a kolléganő nevére, és az én telefonszámomra került bejegyzésre, chippelésre, és minden szükséges oltást finanszíroztunk saját zsebből. 


Sándor Zoltán Attila, iskola igazgató

Kutyabarát.hu: A gyerekek, illetve a gyerekek szülei hogyan viszonyulnak a kutyák jelenlétéhez?

Sándor Zoltán Attila: Mivel Harcos már évek óta itt van velünk a suliban, a szülők és a gyerekek elfogadták a jelenlétét. Az eltelt évek során, több alkalommal szerveztünk a gyerekeknek kutyás találkozót, és meghívtunk állatmenhelyes szervezeteket, akik munkakutyás bemutatót tartottak a résztvevőknek. A programjaink kapcsán szerencsés a helyzetünk, mivel itt az Újhegyi lakótelepen lakik Makk Attila író bácsi, akik 15 kutyás történetet írt. A résztvevőknek ezekből a könyvekből dedikált példányt adtunk ajándékba. 

Egy évvel ezelőtt, amikor Harcos „lelépett” és másfél hónapig nem találtuk, akkor közel 500 gyerek és szüleik figyelték, keresték őt a lakótelepen… 6 hét után a csodával határos módon egyszer csak visszajött Harcos, és leült a szobám elé, várt rám…

Minden óvodás, iskolás gyerek, szülő, lakó név szerint ismeri Harcost, és engem is ezáltal… Időnként ételadományokat is kapunk az állatok gondozásához.

Kutyabarát.hu: Volt esetleg negatív tapasztalatuk annak kapcsán, hogy kutyabarát iskolaként működnek?

Sándor Zoltán Attila: Negatív tapasztalatunk az utóbbi négy – öt hónapban adódott, abból fakadóan, hogy befogadtuk Junior-t. Ő ugyanis ugat. Az elmúlt időszak alatt háromszor jelentettek fel az önkormányzatnál és háromszor a Klebersberg Intézményfenntartó Központnál. Váratlan ellenőrzést kaptunk, és jegyzőkönyvezték is a látogatást.

Vettem 10 000 Ft-ért egy kutyaugatás gátlót szerkezetet is, hátha segít, de a kutya ősi ösztönét ez sem befolyásolta… 

Kutyabarát.hu: Lát-e a gyerekeken pozitív változást a kutyákkal való rendszeres foglalkozás eredményeképpen?

Sándor Zoltán Attila: Sok gyermek bátrabban fordul a kutyák felé,  szívesen simogatják őket. Néhányan, akiknek nincsen kutyája, néha elkérik a kutyákat, hogy had vigyék ki sétáltatni úgy, mintha az övék lenne. Ezt jutalomként meg is engedem nekik…

Összegezve – szerintem van és lenne helye egy-egy kutyának az iskolákban terápiás céllal. Szerencsém van a tekintetben is, hogy az iskolánk pszichológusa is nagy kutyabarát, egyben kutyaterapeutai végzetséggel is rendelkezik. Tehát van kitől tanulnom ezt is.

Az elnyert címmel, a jövőbeli feljelentőimmel szemben kaptunk megerősítést és védelmet. Így nem kell magyarázkodnom senki előtt, ezentúl… Hálásan köszönjük az elismerést!

Kutyabarát.hu: Mi köszönjük Zoltán, és örülünk, hogy még vannak ilyen elhivatott pedagógusok, akik nemcsak felelős állattartásra nevelik a gyerekeket, hanem jobb emberekké is! Bízunk benne, hogy az iskola tevékenysége példaértékű lesz más oktatási intézmények számára is!

 

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

 

További cikk a témában: 

Kihirdettük az Év Kutyabarát Helyeit

Harcos, a kőbányai általános iskola kutyája

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...