Ilyen vakvezető kutyával az élet

Kis időre bárki látássérült lehetett. Sok ember el sem tudja képzelni, hogy milyenek egy látássérült személy hétköznapjai, és nem is tudják kezelni a közös szituációkat. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány pénteken a miskolci Centrum áruház előtt biztosított lehetőséget többek közt a vakvezető kutyás közlekedés „kipróbálására”.

Az adventi vásár részeként települt ki az alapítvány Diókával, a retrieverrel, hogy „kipróbálhassák” a járókelők, mennyire is megkönnyíti egy látássérült ember életét a vakvezető eb.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársa elmondta, hogy az akció fő célja – számos más alkalomhoz hasonlóan – az ismeretterjesztés. Megtudtuk tőle, hogy a játék és a „próbakör” abban segédkeznek, hogy az egészséges emberek megtapasztalják, milyen is egy látássérült egyén élete – és ebben milyen hatalmas segítséget nyújthat egy jól kiképzett eb.

Kihangsúlyozta, hogy fontosak az ilyen akciók, mert közelebb hozza a látókat és a sérülteket egymáshoz, erre pedig szükség is van, mert a tapasztalatok szerint sokan meg sem merik szólítani a látássérülteket, félnek a találkozáskor kialakuló helyzet kezelésétől.

A vakvezető kutyák, mint Dióka, megkönnyítik a látássérültek életét, azonban hozzátette Komondi Piroska, hogy „nem GPS-ként működnek”, szükség van az emberi közreműködésre is. Megtudtuk tőle, hogy 20 évvel ezelőtt még többségében németjuhászok voltak a fő segítők, ma már azonban 90 százalékban a különböző retriever-fajták váltották fel elődjeiket.

Vercsik Beáta először próbálta ki, hogy milyen érzés, amikor egy vakvezető kutyára bízza magát. Tapasztalatairól elmondta, hogy „valamennyire biztonságban” érezte magát: a szemfedő miatt nem látott semmit, de megbízott Diókában, aki el is vezette őt a Centrum előtti „kavalkádban”.

A „próbakör” elérte célját, ugyanis véleménye szerint is nagyban megkönnyítheti az eb a látássérültek életét, amire úgy érzi, szükség is van, hiszen „nem mindig lehet számítani az emberek segítségére”.

Király Csaba

 

 

További cikkeink a témában:

A metrósínek közé ugrott gazdája után a vakvezető kutya

A kutyák gyógyító ereje

Érző kutyák, érző gazdik

A baráthegyi, aki ért a kutyák nyelvén

Segítőkutyával az élet…örömtelibb – Rácz Mariann története

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

Szívmelengető kisfilm a vakvezető kutyákért

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: minap.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...