Kirándulóhelyek

Szurdok-völgy

Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető műúttól DNY-ra, mintegy 200 m-re, azzal csaknem párhuzamosan található a Dera-patak szurdokvölgy, amely mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel.

„Amellett, hogy nekünk embereknek szemet gyönyörködtető a látvány, négylábú barátunknak izgalmas túrának bizonyul végigmenni a kis fahidakon. A nyári melegben is hűsítő kellemes sétát tudunk megtenni. A Szurdok-völgyhöz vezető parkolót az alábbi koordinátáknál találjátok: N47 41.090 E18 55.187. Mellékeltem két képet, az elsőn a tájat láthatjátok, a másodikon pedig hogy a mi kutyusunk mennyire élvezte azt, hogy a város zaját hátrahagyva a természetben szaladgálhatott. 🙂 Kellemes túrázást kívánok mindenkinek!” (Borbély Csilla ajánlása)

Szurdok-völgy

Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető műúttól DNY-ra, mintegy 200 m-re, azzal csaknem párhuzamosan található a Dera-patak szurdokvölgy, amely mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel. A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött Dachsteini mészkő formáció vastag padjait. E formáció kőzetei építik fel a Pilis-hegység uralkodó részeit, de igen fontos szerepet játszanak a Dunántúli-középhegység egészének felépítésében is.

A szurdokban egy geológiai-botanikai tanösvény mutatja be e sajátos kőzet alapvető jellegeit, melyek képződésének körülményeiről is árulkodnak, továbbá azoknak a tektonikai mozgásoknak a nyomait, amelyek a kőzet feldarabolódásához, a rétegek kibillenéséhez vezettek, a törések menti karsztos üregek kialakulását és a jelenben is folyó geológiai folyamatok nyomait. A szurdok mélyén vezető turistaút fahídjaival igen romantikus, a gerincen található ösvény pedig sziklái és a meredek szakadékok miatt igen kalandos sétát biztosít.

„A Szurdok vármegyénk egyik legregényesebb része. Sziklacsoportosulásai változatosak, festőiek! Hozzá hasonló természeti szépséget igazán csak a Tátrában, avagy Svájcban látni. Kár, hogy az egész alig 1 km hosszú.” (Szűcs Gyula: Pilisszentkereszt és környéke) – forrás: pilisszentkereszt.hu

 

Cím: Pilisszentkereszt határán – Szurdok-völgy
Térkép

További ajánlataink
Hozzászólások
Töltés...