Egyéb helyekGalériákMúzeumok és galériák

Mai Manó Ház

A Magyar Fotográfusok Háza abban a műteremházban működik a Nagymező utcában, amelyet Mai Manó (1855-1917) császári és királyi udvari fényképész építtetett 1894-ben. A különleges, nyolcszintes neoreneszánsz műemlék-épület a világon egyedülálló kulturális intézmény. A múlt század fordulójáról nem maradt fent épségben hasonló, nagypolgári műteremház, amely eredeti funkciója szerint napjainkban is a fotográfiát, a fotóművészetet szolgálja.

A félemeleten található a Mai Manó Könyvesbolt, amely egész évben fotógalériaként is működik, így az aktuális kiállítások sajátos hangulata mellett a látogatók kedvükre böngészhetik a fotográfiai tárgyú könyveket. A hazai és külföldi fotóművészeti albumok, fotótechnikai szakkönyvek, magazinok széles körű kínálata és a Mai Manó Ház saját kiadványai mellett a fotóművészek szignált nagyításai is megvásárolhatók.

A Mai Manó Ház II. emeletén található a Napfényműterem. Az egykori nagypolgári fotográfiai műterem Európa egyik legimpozánsabb napfényműterme. Eredeti szépségükben láthatók újra azok a freskók, amelyek a hajdani fényképfelvételek hátteréül szolgáltak. A II. emeleti reprezentatív tér ma is – eredeti kialakításának megfelelően – a legalkalmasabb és legelegánsabb helyszín Budapesten a napfényműtermi fotózáshoz. A terem gyakran ad helyet művészeti eseményeknek, könyvbemutatóknak, fotózásnak és üzleti-társadalmi rendezvényeknek.


Fotó: Dobos Sándor (forrás: maimanohaz.blog.hu)

Az épület III. emeletén kapott helyet a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár, amely az ország legjelentősebb fotográfiai szakkönyvtára. Több mint 13 000 album és folyóirat várja az érdeklődő olvasókat, melyről a honlapunkon található online katalógusban is tájékozódhatnak.

A Magyar Fotográfusok Háza, vagy ahogy barátai nevezik, a Mai Manó Ház a magyar fényképezés szellemi és szakmai központja. Elsődleges funkcióját tekintve kiállítóhely, mely a közönségét szeretné megismertetni a hazai és a nemzetközi fotográfia kiemelkedő klasszikus és kortárs alkotóival. Ezen túl rendszeres szakmai programok (tárlatvezetések, előadások, konferenciák, workshopok, szakmai rendezvénysorozatok, könyv- és katalógus-bemutatók) szervezésével hívja fel a figyelmet a magyar fotó szakmai, társadalmi rangjára és szerepére, valamint információs szolgáltatásokkal, könyvtár, könyvesbolt működtetésével segíti a fotográfus szakma művészi, tudományos és kulturális tevékenységét.

10 KUTYÁS FOTÓ A KUTYABARÁT MAI MANÓ HÁZTÓL


Fotó: Kassay Róbert (forrás: maimanohaz.blog.hu)

Hétköznaponként 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva tartunk.

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: +36 1 473 2666
Facebook

http://maimano.hu

További ajánlataink
Hozzászólások
Töltés...