[VIDEO] Három látványos trükk, amit könnyedén megtaníthatsz kutyádnak

A kutyák alapvetően hálás kis teremtmények, az emberekhez képes nagyon könnyű nekik boldog perceket szerezni. Kaja, jutifalat, játék, simi és teljes az életük. A legjobban talán mégis annak örülnek, ha minőségi és tartalmas időt tölt velük a gazdi. Ennek pedig az egyik legjobb módja a közös tanulás, például egy-két új trükk elsajátítása.

Bármilyen tanulási folyamat során mélyül és erősödik a kutya-gazdi kapcsolat, megtanuljuk egymás nyelvét, egyre jobban fogjuk érteni egymást kutyánkkal. A kutya pedig boldog, ha meg tud felelni gazdájának és teljesíteni tudja a feladatot. A legtöbb kutya imád tanulni. Egy trükk igazi kihívás számukra. Az alábbiakat te is egyszerűen és gyorsan megtaníthatod kutyádnak.

Pacsi

Kezdjük az alapokkal. A pacsi talán a legkönnyebb és legegyszerűbb mutatvány amit kutyádnak taníthatsz.  A trükkök és alapvetően a kutya tanításához sokan a klikker módszerre esküsznek, a videóban is ezt látod. A módszer lényege –nagyon leegyszerűsítve – az, hogy abban a pillanatban klikkel az oktató az eszközzel, amikor a kutya jól mozdul, helyesen cselekszik. A klikk után kap csak jutifalatot. A klikker hangja tudatosítja a kutyában, hogy abban a pillanatban helyesen cselekedett. Ha nincs klikkered akkor helyettesítheted egy határozott IGEN vagy NEM vezényszóval is.

Vegyél a kezedbe jutalomfalatot és csukott kézzel közelíts az ülő kutya felé. Akkor nyisd csak ki a kezed, ha hozzáér a lábával. Ezt gyakoroljátok sokat, ha helyesen cselekszik klikker+juti vagy IGEN dicséret. Ha rosszul csinálja, akkor NEM vezényszó. Ha ez megvan, akkor jutifalat nélkül, nyitott tenyeredet nyújtsd a kutyának és akkor adj neki jutit, ha beleteszi a kezét. Majd  következő lépésként tartsd egy kicsit  hosszabb ideig a tappancsát a kezedben.  Ezután kösd össze vezényszóval a mutatványt. Nézd meg a videót:

Ugatás vezényszóra

Elsőre kicsit nehezebbnek tűnhet ez a feladat, pedig bizony ez is egészen könnyen megtanítható. Igaz, sokkal több türelemre és időre lesz szükséged hozzá.  Használhatsz itt is klikkert, az előző feladatban leírtak szerint. Szükséged lesz sok-sok jutalomfalatra is. Ültesd le a kutyát és jelezd felé, hogy a kezedben jutalomfalat van. Addig „ingereld” szavakkal és a kezedben lévő jutalomfalattal, amíg el nem kezd ugatni, vagy vakkantani egyet. Amikor látod, hogy már majdnem vakkant, akkor adj neki jutit és mondd a „beszél” vagy „ugat” vezényszót. Szép lassan és türelmesen vezesd rá az ugatásra, kösd hozzá a vezényszót. Az alábbi videó – bár angol nyelvű – nagyon jól bemutatja a módszert:

Átfordulás háton

Egy újabb trükk, melyet könnyen meg lehet tanítani és nagyon látványos. A titok itt is a sok jutalomfalat és a megfelelő mozdulatok kondicionálása. Fektesd le a kutyádat és nyújts felé jutalomfalatot úgy, hogy ne tudja kivenni a kezedből. Ezután mozgasd úgy a kezed, hogy kénytelen legyen a hátára fordulni, majd húzd tovább egészen addig, míg át nem fordul a hátán. Ezt többször csináltasd meg vele, majd kösd össze a vezényszóval. Nézd meg a videón, hogy pontosan hogy is kell csinálni!

Ne feledjétek, ismétlés a tudás anyja! Trükkre fel!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube, dogtime.com

Fotó: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...