Saját KB bal
Saját KB jobb
opltechnologies.com

12 tipp azoknak, akik időhiány miatt nem tudnak eleget foglalkozni kutyájukkal

Egy kutyának a gazdája az univerzum közepe, a Nap, a Hold, a csillagok – egyszóval a mindenség.

Hogy is tudnánk meghálálni az életen át tartó ragaszkodást, hűséget, szeretetet. Nekik semmi másra nincs szükségük, csak arra, hogy gazdájuk mellett legyenek. Ezért a legtöbb (természetesen a gondos ellátáson kívül) amit tehetsz érte, hogy minőségi időt szánsz rá, hogy foglalkozol és játszol vele.

Idilli állapot lenne, ha napi több hasznos órát tudnánk foglalkozni kutyáinkkal, de valljuk be, a többségnek erre egyszerűen nincs ideje.  Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor ki sem lát a munkából és az otthoni teendőkből. Bármennyire is szeretnénk kutyánkkal foglalkozni, sokszor egyszerűen nem jut rá energia és idő. Ők persze nem mutatják, hogy zokon vennék, nem haragszanak meg, de bizony unalmas és sivár az életük.

Van olyan kutya, aki türelemmel fekszik gazdája mellett vagy otthon egyedül, amíg nem történik valami körülötte. Olyan is van, aki hangosan jelét adja nemtetszésének, de egy felelős gazdit mindkét esetben komoly bűntudat gyötri azért, mert nem tud időt szakítani szeretett társára. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel és a napi rutin megváltoztatásával sokkal több törődést és időt tudunk rájuk szánni.

12 dolog, amivel teljesebbé teheted kutyád életét és csak egy kis odafigyelést igényel
 1. Reggel kelj fel 5-10 perccel korábban és kezdd a napot egy kis összebújással, simogatással, duruzsolással vagy kis játékkal. A legtöbb kutya reggelente amúgy is fel van dobva és nagyon tudja élvezni a törődést.
 2. Légy jelen! Amikor a kutyáddal foglalkozol, játszol vagy sétáltok, akár milyen rövid idő is ez,  légy 100%-osan jelen az életében.  Csak vele foglalkozz, kerüljetek interakcióba, figyeld meg a kommunikációját, viselkedését. Ha valóban csak kis időt tudsz vele tölteni, így teheted azt teljesebbé.
 3. Vond be a napi rutinba. Mindegy éppen milyen házimunkát kell csinálnod otthon, próbáld meg bevonni a kutyát. Elég, ha csak beszélsz hozzá, vagy hagyod, hogy kövessen és nem küldöd a helyére. Ha olvasol vagy tévét nézel, engedd meg neki, hogy a közeledbe legyen, melléd bújjon a kanapén.
 4. 5 perc játékszünet. Ha teheted, szakítsd félbe a házimunkát vagy az egyéb elfoglaltságot csupán 5 percre és játszatok valamit. Kötélhúzás, jutifalat keresés, vagy bármilyen mókás játék szóba jöhet, amit otthon lehet játszani. Csak 5 perc! Annyi belefér, ugye?
 5. Fésülgesd, keféld ki a bundáját. A legtöbb kutya imádja, ha gazdája fésülgeti, vakargatja a szőrét. Amikor csak simogatnád egy kicsit, legyen kéznél egy kefe és simogatás helyett fésülgesd meg egy kicsit. Nagyon fogja szeretni azt a pár percet.
 6. Egy kis masszázs! Az előző pontot masszírozással is variálhatod, ne legyen erős a nyomkodás, nem mindegy ugyanis hogyan masszírozod a kutyát.
 7. 5 perc tréning. Az 5 perc játékhoz hasonlóan, szakíts időt néha arra, hogy 5 percet feladatok megoldásával töltötök, természetesen finom falatokkal jutalmazva a helyes végrehajtást.
 8. 5 perc séta. Természetesen nem elég 5 percre levinni a kutyát, de két nagy séta között, ha van pár percünk nyugodtan elmehetünk egy 5-10 perces gyors sétára. A kutyák nagyon szeretik a sétát, legyen bármilyen rövid. Pláne ha engeded egy kicsit szaglászni és felfedezni.
 9. Vidd magaddal! Szerencsére ma már nálunk is rengeteg kutyabarát hely létezik, vidd magaddal a kutyádat ahova csak lehet. Azon kívül, hogy megerősíti a köteléketeket, kiváló alkalom a szocializációra is.
 10. Próbáld meg minimalizálni az egyedüllétét. A legtöbb ember reggeltől estig dolgozik és nincs lehetősége, hogy napközben hazaugorjon a kutyájához. Ha van rá módod, kérj meg egy szomszédot, hogy vigye le legalább egyszer napközben, vagy vidd el egy kutya napközibe heti egy-két alkalomra.
 11. Edzetek együtt. Nagyon jó móka a közös futás, kocogás vagy terepfutás. Próbáld meg összehangolni a kutya lemozgatását és a te edzésedet.
 12. Ne hagyd sokat unatkozni. A legtöbb kutyában erős a tettvágy, a munka utáni vágy. Ha egész nap csak fekszik és semmit nem kell, vagy tud csinálni, annak nagy eséllyel lesz rombolás, nyüszítés, ugatás a vége.

Amikor úgy tűnik, hogy semmi időd nincs a kutyára, akkor is tudsz egy kicsit javítani ezekkel a tippekkel a helyzeten! Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mindenkinél előfordulnak olyan szakaszok, amikor nem csak a kutyára, de minden másra is nagyon kevés idő jut. Át kell vészelni az ilyen időszakokat, szerencsére kutyáink borzasztóan jól alkalmazkodnak mindenhez, de ez nem azt jelenti, hogy a végtelenségig kihasználhatjuk türelmüket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...