Ezért követ mindenhova a kutyád

Ezért követ mindenhova a kutyád

Nagyon sok gazdi számára ismerős a helyzet, amikor a kutyája mindenhova követi otthon.

Az én kutyám pont ilyen.  Bárhová is megyek a lakásban jön utánam.  Legyen szó konyháról (az mondjuk különösen kedvenc hely), fürdőszobáról, mellékhelyiségről, hálószobáról, folyton a nyomomban van. Mintha nem akarna szem elől veszíteni, pedig soha nem volt szeparációs szorongása. Csak a lustaság vagy az alvás tudja eltéríteni ettől a szokásától.

Én nagyon szeretem ezt a ragaszkodást, de vajon miért csinálja? Van egy nagyon egyszerű magyarázat: mert mindig a gazdi közelében szeretne lenni. A kutyák többsége igazán akkor érzi jól magát, ha gazdija közelében lehet. Viszonylag kevés kutya szeret  egyedül lenni, a ház másik sarkában, messze a gazditól.

A genetika is választ ad a kérdésre

A terelő munkakutyák  (border collie, ausztrál juhászkutya) génjeiben  viszont már tudatosan erősítették ezt a követési tulajdonságot a fajta megalkotói. Az alapvetően jelen lévő tulajdonságot évtizedek alatt tették annyira dominánssá, hogy megbízható munkavégzésre legyenek alkalmasak.  De nem csak a munkakutyák génjeiben van jelen a követés.  A kutyák alapvetően falka állatok és mindig a falka közelében akarnak lenni, így érzik magukat komfortosan. Azok a kutyák, akik kölyökként kerültek gazdájukhoz, még jobban kötődhetnek gazdájukhoz a korai bevésődésnek  (imprinting) köszönhetően.  Ez a pszichológiai fogalom azt jelenti, hogy az újszülött állatok nagy részénél egy nagyon erős és tartós kötődés alakul ki azon faj egyedeihez, amit először, vagy életük első heteiben megismernek. Ez a kötődés annyira erős, hogy általában az egyed élete végéig tart. A legjobb példa erre, amikor a tojásból kikelt kiskacsák azonnal elkezdik követni anyjukat. De ha valamiért egy másik állatot látnak meg először, akkor azt kezdik el követni.  A korai bevésődés kutyáknál is működik, a kutatók szerint általában 16 hetes korig történik meg.

korai bevésődés
Pozitív megerősítés

A kutyák azért is követnek bennünket, mert pozitív megerősítést kapnak tőlünk. Általában annak a személynek a közelében szeretnek lenni, aki eteti, sétáltatja és játszik vele. Ezek mind olyan kellemes dolgok a kutya számára, melyek csupa pozitív élményt jelentenek és a lehető legtöbbször szeretné átélni. A pozitív élmény azonban nem csak egy jutalomfalat, vagy séta lehet.  A kutya számára a magabiztos, erőt és biztonságot sugárzó gazdi a követendő, akinek a közelében komfortosan és biztonságosan érzik magukat.

Az érzés kölcsönös

Kutatások szerint a kutya és gazdája közötti kötődés hasonló az ember és kisgyerek közötti kapcsolathoz.  A kutyák tökéletesen veszik a jeleket, képesek megérteni az ember arckifejezéseit és hangulatát, felismerik az érzelmeket.  Nagyon jó megfigyelők és folyamatosan monitoroznak bennünket. Egy apró mozdulatból tudják, hogy most például séta lesz, vagy egy telefonbeszélgetésből kihallják, hogy valaki éppen érkezik hozzánk.  A kutya közeli jelenléte a gazdi számára is megnyugtató és kellemes érzés ezért például jó hatással van a vérnyomásra, de egyes kutatások szerint még a vércukorszintre is.

Szorongás is állhat a háttérben

Fontos megjegyezni, hogy ha a kutya túlzottan egy emberhez kötődik , folyamatosan a közelségét keresi, csak így érzi biztonságban magát és más emberek közeledésére agresszíven reagál, akkor szorongás állhat a háttérben.  Ilyen esetben konzultáljunk szakemberrel és próbáljuk meg oldani a túlzott, szorongásos kötődést.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com ,wikipedia

Fotók: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...