Saját KB bal
Saját KB jobb

Készen állsz az ünnepekre?

Kis karácsonyi kutyás etikett

Együtt mindenhová, igaz? Miért pont a karácsonyi vendégség lenne kivétel? Ha már meghívtak, viszed magaddal Bundást is, nem vitás. Viszont ha azt szeretnéd, hogy a karácsonyi vendégség minden vendég számára kellemes legyen és jövőre is +1 főre kapj meghívót, érdemes egy kis asztali etikettet tanítanod kedvencednek.

Lehet, hogy otthon kutyád egy tündéri angyal, aki sosem lopna ételt az asztalról, szépen helyben marad és teljesen szobatiszta. Mások otthonában, idegen környezetben azonban még így is adódhatnak problémák. Természetesen nem azt mondjuk, hogy hagyd otthon és menj nélküle, inkább csak egy-két gondolattal szeretnénk segíteni, hogy fel tudj készülni az esetleges malőrökre.

Először is, ha meghívást kapsz, tisztázd, hogy valóban minden úgy van-e, ahogy elképzeled. Velünk egyszer megesett, hogy meghívtak minket vendégségbe, kutyástól. Csak amikor odaértünk, akkor derült ki, hogy a kutyánk csak az előszobáig jöhet be. Elég kellemetlen helyzet volt, hiszen nem akartuk magára hagyni egy idegen helyen, viszont a vendéglátóinkat sem szerettük volna megsérteni. Szóval jobb, ha előre tisztázzátok, hogy mik a szabályok a kutyára vonatkozóan, különösen, ha ottalvós a buli. A másik fontos kérdés még a háziak háziállatai: egy szabadon szaladgáló törpenyuszi okozhat némi galibát, ha kutyádba egy cseppnyi vadászösztön is szorult.

Nagyon fontos, hogy a kutyád jól nevelt legyen, és ne féljen az idegenektől. Ha mondjuk fél a gyerekektől, vagy éppen nagyon ugatós, nem biztos, hogy a legjobb ötlet olyan családhoz is magaddal vinni, ahol kisgyerekek vannak. Nyilván azon is múlik, hogy a szülők mennyire engedik a gyerekeket szabadon, de alapvetően neked kell óvatosnak és körültekintőnek lenned.

Bárhová is mentek vendégségbe, akár étterembe, akár házhoz, jó, ha kutyád tisztában van pár szabállyal: ül, marad, hozzám – ezek mindenképpen kellenek. Jó, ha barátságosan üdvözli az idegeneket, és lehetőleg nem ugat – vagy abbahagyja, ha mondod neki. Elég kellemetlen az asztalnál kunyeráló kutya is, viszont ebben van egy fura ellentmondás: minél többet jártok el enni, annál hamarabb megtanulja, hogy mindenkinél érdemes legalább egyszer próbálkozni. Kérd meg, hogy ne tegye, a többi vendéget pedig kérd meg, hogy semmiképpen se etessék titokban az asztal alatt!

Lehet, hogy otthon megengedett, de vendégségben ne engedd, hogy a kanapéra, ágyra vagy más bútorra felmenjen, hacsak a háziak kifejezetten nem engedik meg neki. Ha tudod, hogy veszélyes a plüssökre, cipőkre, vagy bármilyen más tárgyra, amely elérhető közelségben van számára a vendégségben, kérd meg, hogy tegyék el. Jó, ha viszel magatokkal egy plédet vagy fekhelyet, hogy arra pihenhessen le, ha elfárad, és érdemes pár játékot is vinni, nehogy a rengeteg újdonság közül kelljen választania.

Étteremben, vendégségben, ne vedd ölbe a kutyádat az asztalnál. Még ha nem is szólnak, ez sokakat zavarhat. Ha idegen helyen vagytok, tartsd tiszteletben a ház szabályait, figyelj a vendéglátóidra és inkább kérdezz rá mindenre, mielőtt megengeded a kutyádnak.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Indexkép: pexels.

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...