Saját KB bal
Saját KB jobb
shutterstock

Beszéljünk a kunyerálásról!

Van aki engedi, van aki tiltja, egy biztos: ha teheti, szinte minden kutya kunyerál.

Ahány gazdi, annyi szokás és annyi kutya. Egy-két dologban azért szinte minden négylábú egyetért és megegyezik. Ők nem tudják, hogy holnap és holnapután is lesz vacsora/reggeli, ezét amikor kaja van a közelben, arra bizony erősen és céltudatosan rá kell pályázni és ha bármilyen mód van rá, meg kell szerezni. Többek között ezért nehéz a földről evést is elkerülni, bár ez is tanulható, de ez egy másik téma.

Karay Zoltán kutyatrénerrel beszélgettünk a kunyerálós jelenségről, amit bizony meg lehet előzni, ha már kicsi kölyök korában arra neveljük a kutyát, hogy semmi keresnivalója az asztal körül, a család tányérjai körül és egyáltalán az étkezések helyszínén.  Felnőtt korban már kicsit nehezebb ezt problémát megoldani, de nem lehetetlen.

Tulajdonképpen van, akit ez egyáltalán nem zavar. Sőt. „Olyan cukin néz és olyan éhes, hát nézd meg a szemét, nézd milyen beesett a kis pofija, ez a darab hús igazán nem számít semmit, na gyere kiskutyám, ne csorgasd a nyálad, mert még lelkiismeret-furdalásom lesz. ” 

Kinek ismerős a fenti kis monológ? Az első komoly hiba, amit szüntelenül hajlamosak vagyunk elkövetni: embernek nézzük a kutyát, emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Ugye feltűnt már, hogy a kutya azután is veszettül képes kunyerálni, miután degeszre tömte magát a napi adag SAJÁT vacsorájával? Hm, még ilyenkor is képesek vagyunk elhinni, hogy éhes. Még éhes. Hiszen ott van az a legördülni készülő könnycsepp a szemecskéjében.

Tehát a lényeg, hogy a kutya nem azért kunyerál mert éhes, vagy mert kimondottan rajong a kolbászos kenyérért, hanem azért, mert az ösztöne ételszerzésre készteti.

Van akit ez a dolog nem zavar, van akit viszont nagyon. Egy dologban viszont muszáj egyetértenie minden kutyásnak: idegen helyen, étteremben, strandon, büfében, nem szabad hagyni, hogy kutyánk nekiálljon csorgatni a nyálát egy másik gazdi szendvicsére, mert ez teljesen elfogadhatatlan és zavaró viselkedés.

Hogyan szoktasd le a kunyerálásról?

Ehhez a munkához bizony kitartás és teljes családi összefogás szükséges. Mert olyan nincs, hogy ha nem látja apa akkor kap egy kicsit, de ha a szigor is ott ül az asztalnál, akkor rászólunk a kutyára, hogy ne kéregessen. Ha eldöntöd, hogy nincs több etetés az asztalnál, akkor onnantól kezdve soha többet senki nem adhat neki egyetlen falatot sem az asztaltól.  Máshogy ez nem fog menni sajnos. A kutya helyét étkezések alatt az asztaltól megfelelő távolságban kell kijelölni és étkezés előtt oda kell küldeni. Ha a kutya lassan elkezd „kiszivárogni” a helyéről, akkor fel kell állni és visszaküldeni a helyére. Nem szabad engedni, hogy pár centikkel előrébb kerüljön! A fokozatos előrejutásban nagy mesterek!

Az első pár étkezés nehezen fog telni, hiszen muszáj korrigálnod a kutyát, ehhez pedig annyiszor kell felállnod, ahányszor ő elhagyja a kijelölt helyet. Megfelelő következetesség és kitartás mellett, a felnőtt kutya is leszoktatható arról, hogy zavaró módon kaját kéregessen az asztaltól.

Az étkezés végén viszont megjutalmazhatod pár falattal, de csakis a saját táljából vagy a helyén kaphatja meg.

 

További praktikus tanácsokat és tippeket olvashatsz Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához c. könyvében.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabrát.hu)
Forrás: Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához
Fotók: Istock,Shutterstock
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...