Ami jó a kisgyereknek, nem biztos, hogy jó a kiskutyának is…

Az állattartók nagy része fel van készülve otthon az alapgondokra, és állatorvosnál vásárol pár szem fájdalom- vagy lázcsillapítót, a biztonság kedvéért, majd ha a tünetek nem szűnnek meg másnapra, el is viszi kedvencét egy vizsgálatra. Mi van akkor, ha nincsen otthon kutya/cicagyógyszer?

Tipp: menjünk el állatorvoshoz, de az a minimum, hogy felhívjuk, mielőtt valami humán gyógyszert adunk be Buksinak

Ekkor a találékony anyukák a kisbaba lázcsillapítóját szuszakolják bele a 6 hetes kismacskába, vagy kiskutyába, vagy egy 70 kilós felnőtt adagjának megfelelő pirulát tolnak bele a 3 kilós csivavába. Mind a kettő végtelenül rossz megoldás. Egyrészről, mert a humán láz- és fájdalomcsillapító készítmények hatóanyagai nem adhatók állatoknak (teljesen másképp dolgozzák azokat fel), és nagyon súlyos gyomorvérzés, máj- és csontvelőkárosodás a következménye. Ezeknek az állatoknak a nagy része sajnos menthetetlen károsodásokat szenved, és az intenzív terápia ellenére sajnos elpusztulnak.

Milyen hatóanyagok az extrán veszélyesek?

Paracetamol, ibuprofen, diclofenac, és úgy általában az összes láz- és fájdalomcsillapító készítmény hatóanyaga. Sajnos ezek közül sok kapható vény nélkül is, mert úgy gondolták, hogy az értelmes felnőtt elolvassa a használati utasítást, és nem ad be pl 4 db 50 mg diclofenac tartalmú tablettát egy beagle méretű kutyának, azzal az indokkal, hogy fáj a torka. Nos, neki már soha többé nem fog fájni, még egy felnőtt (70 kilós) ember napi adagja is 2 szemben van korlátozva.

Mars kutyatápHa bármi baj van kedvencünkkel, hívjuk fel az orvost! A következő látogatáskor kérjünk 2 szem kutyának való fájdalomcsillapítót, és tegyük el otthon biztonságos helyre, és szükség esetén azt alkalmazzuk, súlyos esetben vigyük el vizsgálatra, akár ügyeletre az állatkánkat.

Mi az, amivel ugyan véletlenül, de árthatunk kedvenceinknek otthonunkban?

Nem fogok kitérni a végtelen mérgező növényre (Diffenbachia, tiszafa, liliom, gyűszűvirág…), inkább a konyhában nézzünk körül.

Ne együnk olyan sok finomított cukrot, azt mondják. Cseréljük le steviára, eritritre vagy xilitre. Vagy inkább ne, ha a késztermékből a kutya is kaphat (esetleg a gyerek ad egy darabot a sütijéből neki). A xilit nagyon súlyos gondokat okoz kutyáknál, először egy hatalmas adag inzulin szabadul fel (ez a folyamat emberben nem játszódik le), majd ennek hatására a vércukor nagyon leesik, az állat elájul, hypoglikémiás lesz. A májat is károsítja, 3 napon belül már számottevő gondok adódnak a szerv működésével. Egy westie méretű kutya 0,5 kávéskanálnyi nyírfacukortól már hypoglikémiás lesz (0,15 mg xilit/ttkg). Egy felmérés szerint a kezelt kutyák több mint a fele az intenzív kezelés ellenére sem menthető.

MarsMi, emberek nagyon sokféleképpen fogyasztjuk a vöröshagymát, a kutyáinknak viszont ez a növény is súlyos mérgezést tud okozni, a vörösvérsejteket, így az összes szerv oxigénellátását negatívan befolyásolja, se nyersen, sem főve nem adható kutyának.

Az étcsoki szintén emberi csemege, se a kutya se a cica nem vágyik az ízére, a vörösvérsejtjeik meg pláne nem, visszafordíthatatlan károsodást okoz, szintén nem tud utána oxigént szállítani a vörösvértest. Ezen kívül a többi alkaloida, amit a csoki tartalmaz, idegrendszeri tüneteket okozhat.

Egyéb gyakori mérgezés a szőlő és mazsola etetésével alakul ki. A pontos mechanizmus nem ismert, és nem is minden kutya érzékeny az említett gyümölcsre, aki viszont mégis az, annál akut veseelégtelenség alakul ki.

Tanulság: mielőtt bármi olyat adnánk a kedvencünknek, amit eddig nem kapott, kérdezzünk meg egy hozzáértőt, hogy szabad-e.

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...