Saját KB bal
Saját KB jobb

A három legnagyobb tévhit a kutyakakiról

A kutyakakiról kevesen beszélnek vagy írnak szívesen, többek között ezért sem árt egy kis edukációs tartalom a témában.

Minden gazdi életének része, szó szerint napi kapcsolatban vagyunk a kutyakakival.  Azon kívül, hogy felszedjük és nem hagyjuk ott a parkban, utcán vagy a szomszéd kapuja előtt, azért is figyelnünk kell rá, mert számos betegségre, vagy a kutyánk egészségügyi állapotára vonatkozó jelet olvashatunk ki belőle. Van azonban egy-két tény, amivel nem biztos, hogy mindannyian tisztában vagyunk.

1. A kutyakaki jót tesz a fűnek/földnek/kertnek

Sajnos ez nem így van, sőt. Trágyázásra csak vegetáriánus állat végtermékét szabad használni, mint például a tehén. Az ő savas végtermékük jó hatással van a növényekre és a talajra, de a húsevő kutya ürüléke kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen olyan férgeket, parazitákat tartalmazhatnak, mely árthatnak az ember egészségének. Az esőzések ezeket sajnos tovább is moshatják, bekerülhetnek folyókba, természetes vizekbe is.

2. A kutyakakit lehet komposztálni és hasznosítani

Az első pontban leírtak miatt ez szintén tilos, a házi komposztáló készülékek nem ölik meg a parazitákat, melyeket a kutyakaki tartalmazhat, így az ebből készült komposzt kifejezetten veszélyes lehet. Az alábbi anyagokat komposztálhatod biztonságosan:

  • konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), tojáshéj (összetörve)
  • háztartási hulladékok: kezeletlen papír,
  • kerti hulladékok: gallyak, falevelek, fű, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek (ezeket a gyorsabb komposztálódás érdekében érdemes aprítani), egyes gyomnövények (amennyiben még nem hoztak magot)
  • fűrészpor, faapríték
  • egyéb hulladékok: kartonpapír, fahamu, elhervadt virágok (vágott és cserepes egyaránt, földlabdástól), megunt növények
  • növényevő állatok ürüléke (javasolt szénával vagy hasonlóval jól elkeverni, illetve vastagabb növényi réteg alá elhelyezni a szagok elkerülése végett)

3. A legjobb dolog ami a kakival történhet, hogy felszeded, bezacskózod és kidobod

Nehéz ezzel a ténnyel szembe menni, hiszen annál mindenképpen jobb, minthogy otthagyod az utcán. Az viszont tény, hogy a kutyakaki gyűjtő műanyag zacskók lebomlási ideje több száz év, ha egyáltalán lebomlanak valaha is. Eggyel jobb a helyzet, ha biológiailag lebomló zacskót használsz, de hogy mit kezdenek vele a hulladékfeldolgozóban, az már egy másik kérdés.  Hogy mi a megoldás? Környezetünk szempontjából a kutyakaki legbiztonságosabb eltüntetési módja a szennyvízcsatornába juttatás, vagyis egyszerűen le kellene húznunk a WC-n.

Amíg azonban nem találják ki a parkokban a kutyavécét addig próbáljunk meg legalább lebomló zacskót használni, talán azzal okozzuk a legkisebb kárt. A legbátrabbak és legelszántabbak pedig haza is vihetik a csomagot és lehúzhatják a WC-n. Természetesen zacsi nélkül. Te megtennéd, hogy óvd a környezeted?

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, dogingtonpost
Fotó: stock

kakitündér

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...