Saját KB bal
Saját KB jobb

Legyen-e kutyám?

Az állatbarát emberek életében eljön a pillanat, amikor első saját kedvencüket szeretnék beszerezni. Mielőtt azonban beleszeretnénk az éppen divatos, tv-reklámokban szereplő kutyakölykökbe, mérlegelni kell, hogy az adott fajta megfelel-e a saját elvárásainknak.

Fontos dolog tisztázni, hogy milyen célra kell a kutya: családi kedvenc, kísérő/terápiás feladatot ellátó kutya, munkakutya. A két utolsó kategóriában korlátozottabb a fajták száma, hiszen nem minden eb mentalitása és aktivitása felel meg ezeknek a feladatoknak. Ugyanígy a túl aktív és nagyon sok foglalkozást igénylő fajták (munkakutyák, vadászkutyák, pásztorkutyák) mozgásigénye meghaladhatja egy átlag család energiáját.

Ha egy bizonyos fajtát szeretnénk, keressünk fel állatorvost és több tenyésztőt, beszélgessünk el velük az adott fajta igényeiről. A jó tenyésztők nem tukmálják a kutyáikat, elmondják őszintén a jellemző problémákat, mentalitást, és azt, hogy kinek ajánlják. A felelős tenyésztő kiskutyát adásvételi szerződéssel, származási lappal, chippel, megkezdett oltási sorral 8-10 hetes koránál nem hamarabb adja el az új tulajdonosának, és általában készségesen válaszol a gazdik kérdéseire (jó esetben a kutya élete végéig). A minőségi kutyák ára 6 számjegyes, de sokkal nagyobb az esély, hogy örökletes betegségektől (szívbetegség, csípő ízületi diszplázia, patellaficam, szembetegségek) mentes állatunk lesz, és kevesebbet kell rákölteni élete során, valamint komfortosan, krónikus fájdalom nélkül élhet.

Nutro Mars kutyabarátNe vegyünk kutyát szaporítótól, chip nélkül, oltás nélkül, internetes adásvételi portálokon keresztül, piacon, vagy csomagtartóból. Lehet, hogy 30-40.000 Ft-ért kapunk egy a kiszemelt fajtához hasonló kinézetű kisállatot, de aztán majd nagyobb eséllyel lehet a törzskönyves kutya árát rákölteni a térdének megműtésére – oldalanként. Vagy megnő kissé J (egyszer egy gazdi vett a piacon egy havanese-ként árult kiskutyát, a gond ott kezdődött, hogy 8 hetesen már 8 kiló volt, ami egy felnőtt egyed súlyát is meghaladja (utólag kiderült, hogy inkább komondor méretűre nőtt).

Melyik éri meg jobban?

mars nutroHa nem lebeg a szemünk előtt a tökéletes kutya fajtája, vagy nem áll rendelkezésre a megfelelő anyagi háttér, akkor érdemes menhelyre kilátogatni, és megismerni néhány árva blökit (akiknek a tulajdonságait a menhely vezetői már ismerik). Az ideiglenes gazdi szerepkör nagyon nemes elfoglaltság: amíg a kutyusnak nem érkezik meg a végleges családja, addig az ideiglenes befogadók gondoskodnak róla, ápolják, sétáltatják, ezzel meg lehet tanulni a kutyás együttélést. Ha ez megy, onnantól már lehet permanens négylábú családtagot keresni.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy kutya 10-15 évig él. Akkor is élni fog, amikor a család nyaral, költözik, bővül, netalán felbomlik. Nem lehet letámasztani a garázsban 2 hétre, majd újra elővenni, ha kedve támad hozzá a gazdinak. A kutyatartás egy hobbi, az ember a hobbijára pénzt és időt áldoz. Sajnos még manapság sem egyértelmű, hogy állatot tartani nem kötelező, és bizony sok lemondással és megalkuvással jár. A havi tartási költségek nem merülnek ki a hipermarket saját márkás 2000 ft/20 kilós táp megvételével, hanem bizony jó minőségű eledelt kell neki venni (kilója 6-800 Ft-tól), külső és belső parazita ellenes készítményt kell neki beszerezni, oltani kell, ivartalanítani kell, játékokat kell neki venni, kutyaiskolába kell vinni, és bizony legyen egy borítékban egy szemmel jól látható összeg egy esetleges baleset orvosi ellátására. Érdemes kisállat-biztosítást is kötni, így utólag a kezelések költségeinek egy részét a biztosító visszafizeti.

Ha úgy érezzük, hogy az utolsó bekezdés nyilvánvaló, akkor sikeres négylábú beszerzést kívánunk, azonban ha valamelyik része nem menne ezeknek a kitételeknek, rágjuk át alaposan a döntést, hiszen egy életért fogunk felelni.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” (Saint-Exupéry)

(x)

(Kutyabarát)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...