Saját KB bal
Saját KB jobb
hipoallergén kutya

Az igazság a hipoallergén kutyákról

Ahogy az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az emberek között az allergiások száma, úgy terjedt el szépen lassan kutyás körökben a hipoallergén kutya fogalma. Vigaszt és lehetőséget nyújtva azoknak a kutyaszerető embereknek, akik allergiásak a kutyaszőrre és ezért nem tudnak gazdivá válni.

A kutyaszőr allergia és a hipoallergén kutya kifejezések is pontosításra szorulnak. Az allergiás reakciót nem a kutyaszőr váltja ki, hanem az a fehérje, ami leginkább a kutya elhullajtott szőrén, a kutya bőrsejtjeiben valamint korpaként hulló hámsejtekben és a kutya nyálában van jelen. A hipoallergén kutya pedig technikailag egy nem létező fogalom.

A hipoallergén kifejezés egészen pontosan azt jelenti, hogy kis valószínűséggel okoz allergiás reakciót, viszont minden egyes kutya hordoz olyan fehérjét, ami allergiás reakciót válthat ki. Tehát nem arról van szó, hogy egyes fajták szőrére valaki allergiás, más fajtákéra pedig nem.

hipoallergén kutya

Bizonyos fajtákat azért neveznek hipoallergénnek, mert egészen egyszerűen kevésbé, vagy egyáltalán nem hullik a szőrük, így kisebb mértékben kerülnek a lakás felületeire és a levegőbe az allergiás tüneteket okozó fehérjék, mint azoknál a kutyáknál, akik vedlenek és hullik a szőrük. De ez nem azt jelenti, hogy ezek a fajták hipoallergének. A nyálukban lévő fehérjék például ugyanúgy okozhatnak allergiás reakciót.

Ha kutyaszőr allergiád van, de mégis szeretnél egy négylábú barátot, nem kell feltétlenül a hipoallergénnek titulált fajtákból választanod. Az alábbi tippek mind segítenek akár minimálisra csökkenteni az allergiás tüneteket:

  • válassz kisebb fajtát és olyat, amelyik kevésbé hullajtja a szőrét
  • ne engedd be a fürdőszobába és a hálószobádba
  • ha az időjárás és a tartási körülmények engedik, tartsd kint a kutyát napközben
  • benti kutyát gyakran fürdesd, hogy eltávolítsd a korpát a bőréről
  • felejtsd el a szőnyeget abban a helyiségben, ahol a kutya sok időt tölt.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mayoclinic.org

Fotó: 3milliondogs.comnewdoggy.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...