Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels.com

Így szoktasd kutyádat az autóhoz

Sok kutyának problémát jelent az utazás egy kocsiban, megfelelő szoktatással megelőzhetjük a szorongást.

A városi kutyák nagy többsége nem fogja megúszni, hogy egyszer csak a hátsó ülésen, vagy a csomagtartóban találja magát, hiszen a gazdik nagy százaléka vezet és sok helyre kocsival viszi magával a kutyát.

Van olyan kutya, akinek ez a világ legtermészetesebb dolga, mintha ismerné az autót és egyetlen percig sem tart tőle. Sőt, olyanok is vannak, akik kifejezetten élvezik a kocsikázást. Pedig ha megpróbáljuk kutyaszemmel nézni az autót, bizony elég ijesztő lehet egy kutyának, nemcsak a félénkebb, bizonytalanabb típusnak, de a határozott, bátrabb fajtának is.  Ennek megfelelően sajnos nagyon sok kutya bizony fél a kocsitól, remeg utazás közben, nyugtalan, félelmet él át és sokszor hánynak is a stressztől. Miért viselkedik az egyik így, a másik úgy? Alapvetően minden kutya más személyiség, úgy mint az emberek, ebből adónak a viselkedésbeli különbségek is. Ami viszont nagyon fontos, hogy fokozatosan kell hozzászoktatni a kutyát az autóhoz, így elkerülhetjük a későbbi idegeskedést és zaklatottságot.

Természetesen az a legjobb, ha már kölyök korától szoktatod az utazáshoz, de akkor sincs probléma, ha felnőttként kerül hozzád a kutyád, stresszes múlttal. Sok menhelyről örökbefogadott kutya soha nem találkozott még semmilyen járművel, autóval sem.  Ilyen esetben sincs semmi probléma, de lehet, hogy egy kicsit tovább fog tartani a szoktatás.

Hogy pontosan miként szoktasd kutyádat a kocsikázáshoz, arról Karay Zoltánt, problémás kutyákkal foglalkozó trénert kérdeztük:

  1. Először az autó közelségét szoktasd meg vele, játszatok a kocsi mellett, gurítsd egy picit alá a labdát, hogy a közelébe kelljen mennie. Ha probléma és félelem nélkül „kihalássza” a kocsi alól a labdát, akkor mondhatjuk, hogy megszokta  a nagy „ idegen tárgy” jelenlétét.
  2. Folytasd az ismerkedést nyitott ajtókkal, érezze meg  a belső tér szagát, látványát.
  3. Ezután próbálkozz a beültetéssel. Fontos, hogy önszántából tegyen meg minden lépést, nem szabad húzni, rángatni, vagy egyszerűen berakni. Tegyél a küszöbre jutalomfalatot. Ha nem meri elvenni, akkor kicsit vidd távolabb és add oda neki, majd folyamatosan tedd a kezed egyre közelebb a küszöbhöz, míg végül onnan veszi el.
  4. A következő lépés, hogy mellső lábait feltegye a küszöbre. Ezt elérheted az előző jutifalatos folyamattal , de beülhetsz a hátsó ülésre és onnan hívhatod.
  5. Ha már biztosan megy a mellső lábakon való támaszkodás, akkor eggyel tovább léphetsz, jöhet a beszállás. Az előző két módszer valamelyikével érd el, hogy beugorjon a kocsiba és ezt ismételjétek addig, amíg tuti biztos nem lesz a mozdulat.
  6. Segíthet, ha pár napig az autóban adod neki az ételt.
  7. Ezután pedig indítsd el a kocsit és először lassan, csak pár percet gurulj vele, majd fokozatosan növelheted a megtett utat.
  8. Az első utatok mindenképp egy olyan helyre vezessen, ami pozitív élmény lesz neki, egy erdő, kirándulás, kutyafuttató.

További hasznos információt találsz Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához c. könyvében.

Forrás: Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához
Képek forrása: pexels
Bohata Krisztina
(Kutyabarat.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...