Saját KB bal
Saját KB jobb
Veszélyben a sünök az avarégetés miatt

Veszélyben a sünök az avarégetés miatt – hogyan segíts nekik? – VIDEÓ

Kertjeink kedves lakója, a keleti sün (Erinaceus roumanicus) hamarosan téli álomra hajtja a fejét, és ehhez meleg, védett vackot keres. A fák, cserjék alatt összegyűlt avarkupacok ideális telelőhelyei a sünöknek, viszont az avarégetés miatt sokan közülük az életükkel fizetnek a puha kupac nyújtotta rejtekhelyért.

Veszélyben a sünök az avarégetés miattA hazánkban honos, védett keleti sün novembertől kora tavaszig téli álmot alszik, mivel ilyenkor az általa fogyasztott táplálék, a rovarok, lárvák, csigák egyáltalán nem állnak rendelkezésre. Ahhoz, hogy egy sün átvészelje a téli ínséges időszakot, egész nyáron és ősszel „hízókúrát” tart, hogy zsírtartalékai felhalmozásával elérje a minimum 350-400 g-os testtömeget. Az a sün, akinek ez nem sikerül, valószínűleg nem éli túl a telet. Segíthetünk a sünöknek, ha ősszel eledelt teszünk ki nekik a kertben. Sokan tejet adnak nekik, de ez számukra nem egészséges, inni csakis vizet adj neki. Enni pedig inkább süneledelt, aprószemű cicaeledelt vagy lisztkukacot kínáljunk nekik.

Biztonságos búvóhelyet alakíthatunk ki a kertben a süniknek, ha úgynevezett „süngarázst” építünk, vagy ingatlanfejlesztésbe kezdünk és vásárolunk egy Süntanyát.

 

Ha gyenge, sérült vagy túlságosan sovány sünit találunk, ne próbáljuk otthon „megmenteni”! A sün vadállat, ráadásul természetvédelmi oltalom alatt áll, ezért a házban gondozni nem csak nem jó ötlet, hanem szabálysértés is. Ha segíteni szeretnénk, forduljunk a sünök mentésével foglalkozó alapítványokhoz, nemzeti parki szervezetekhez.

Az égetés egyébként az avartól való megszabadulásnak nem éppen környezetbarát megoldása, mivel az avarégetés során felszabaduló gázok és füst szennyezi a levegőt, ráadásul az avar lebomlásával a talajba jutó tápanyagok is elvesznek, ami pedig fontos lenne az egészséges talaj kialakulása szempontjából. A legjobb helye az avarnak a fák alatt van, ez a természetes körforgás: a levél táplálja a talajt, amely táplálja a fát.

Ha nincs lehetőséged a növények alatt hagyni az avart, akkor sem kell elégetni. Az avar egyrészt komposztálható, másrészt kiváló és természetes megoldás a fagyérzékeny növények gyökerének védelmére, de a gyökérzöldségek vermelésére is jó.

Ha azt látod, hogy az utcán, parkban összegyűjtik az avart, vagy a szomszédok égetni készülnek, figyelmeztesd őket, hogy vizsgálják át a kupacot, mielőtt felgyújtják!

Ha erdőben sétáltok, ne hagyd, hogy a kutyád az avarkupacokban „vadásszon”!

Utóirat: A sün amúgy a cuki kis pofija ellenére egy vérmes vadállat, aki nem átall a hegyes kis fogaival ráfogni az ujjadra majd összegömbölyödni, hogy sehogy se tudd kiszabadítani magad. Pár éve egy sérült süni rehabilitációjában vehettem részt, aki előszeretettel hajtotta végre ezt a mutatványt minden sebtisztítás során. 

Veszélyben a sünök az avarégetés miatt
Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és videó: mme.hu; képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...