Saját KB bal
Saját KB jobb
Szarvasbőgés miatti erdőlátogatási korlátozások

Kiránduljunk kutyával! – Szarvasbőgés miatti erdőlátogatási korlátozások

Kevés csodálatosabb dolog van a világon, mint az őszi erdő! A színek és az illatok kavalkádja, mesés fények és csodálatos hangulat várja a kirándulókat a Kárpát-medence erdeiben ilyenkor, és kis szerencsével még az időjárás is kegyes hozzánk. Az ősz azonban nem csak a kirándulások időszaka az erdőben. Szeptemberben kezdődik a szarvasbőgés és a vadászidény is!

Az erdőlátogatás ebben az időszakban fokozott óvatosságot és körültekintést igényel. A saját és kutyánk biztonsága érdekében fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az erdő elsősorban egy élettér, ahová mi csak „vendégségbe” megyünk.

Erdőlátogatási korlátozások

A szarvasbőgés a gímszarvasok párzási időszakát jelenti, amikor is a szaporodni kész bikák hangadással jelzik egymásnak erejüket, elszántságukat és pozíciójukat. A bikák ebben az időszakban felmérik egymás erejét, és ha úgy alakul, akkor később meg is küzdenek egymással a tehenek kegyeiért. Hazánkban a szarvasbőgés az augusztus 20-át követő lehűléssel kezdődik meg, de időpontja nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Először a dél-somogyi és dél-zalai gímszarvas bikák kezdenek bőgni, és a sort a zempléniek zárják. Ennek megfelelően az illetékes erdőhatóságok erdőlátogatási tilalmat vezetnek be az érintett területeken. A tilalom általában 16:00-tól reggel 9:00-ig tart, amely időszak alatt TILOS az erdőben tartózkodni! Az erdőgazdálkodó társaságok a tilalom pontos kereteit és időtartamát közzéteszik, ez elérhető a társaságok honlapján, a természetjáró fórumokon és táblákkal is jelzik az adott területen.

A nappali órákban is legyetek óvatosak az erdőben, mivel ilyenkor a gímszarvasok megfeledkeznek a tőlük egyébként megszokott óvatosságról és fényes nappal is űzik a szarvasteheneket – tehát akár a közvetlen közelünkben is felbukkanhatnak száguldó szarvasok. Kiemelten fontos, hogy még a stabilan behívható kutyákat is pórázon vezessük, nehogy megijedjenek és elszaladjanak, vagy éppen a szarvasok nyomába eredjenek – ez pusztán vérmérséklet kérdése, de a veszély mindkét esetben fennáll! A túrákat úgy szervezzük meg, hogy legkésőbb a tilalom kezdetéig biztonságos távolságba kerüljünk az erdőterülettől. Az esetleges balesetek elkerülése érdekében, elővigyázatosságból adjunk a kutyára láthatósági mellényt és nyakörvet.

Csakis szervezetten, biztonságban

A semmivel össze nem téveszthető bőgés az őszi erdő egyik legcsodálatosabb hangja, viszont semmiképpen nem tanácsos a saját fejünk után menve keresni a bőgő bikákat. Több nemzeti park és erdőgazdálkodó társaság szervez vezetett programokat, amelyeken a vadállomány zavarása nélkül, biztonságos körülmények között hallgathatjuk meg a gímek csodálatos énekét. Ezen programok egy részén kutyával is részt lehet venni, erről a program szervezőjétől érdeklődjetek.

Az erdőlátogatási tilalmak aktuálisan frissített listáját az Erdei Programok oldalán találjátok:

ERDŐLÁTOGATÁSI TILALOM

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme
Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség; erdeiprogramok.hu
Képek: Photo by Ray Bilcliff from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...