pexels

Norvégia elsőként a világon betiltotta az erdők irtását

Németország, az Egyesült Királyság és Norvégia még 2014-ben tett ígéretet arra, hogy mindent megtesz az erdőirtások megállításáért.

Az erdőirtás megállítása

Nos, az említett országok közül Norvégia gondolta a legkomolyabban ezt az ígéretet és olyan drasztikus lépést tett, mely egyedülálló az egész világon. A parlament megszavazta, hogy az állami közbeszerzéseknél kiiktatják az olyan termékeket és árukat, melyek előállításához fák kivágása szükséges. A skandináv államok, Norvégiával az élen eddig is élen jártak a zöld gondolkodásban és ami talán a legfontosabb, az ország vezetői, minden politikai erő és a társadalom is elkötelezett a környezet védelmében.

De Norvégia nem csak a saját háza táján „sepreget”. Óriási összegeket és energiát áldoznak évek óta arra, hogy leállítsák, de legalábbis visszaszorítsák Brazíliában vagy Indonéziában az erdőirtásokat.

Az Amazonas hatalmas erdőtüzei mindennél jobban rávilágítottak arra, hogy az erdők pusztulása nagy mértékben köszönhető a mezőgazdaság terjeszkedésének. A gazdák felégetik az erdőket, hogy legelőkhöz jussanak a haszonállatok, vagy termőföldhöz a növénytermesztés. A túlfogyasztás következményei kézzel foghatóak és egészen az erdők pusztulásáig vezethetők.

Norvégiában egyébként nem csak az erdőirtást tiltották be, de 2025-től az a benzin- és dízelüzemű autók árusítása is tiltólistán lesz. Teszik mindezt úgy, hogy az ország a világ egyik legnagyobb olajexportőre.

Norvégia ezzel az egyik legagresszívebb módon áll át az elektromos autók oldalára, ami annak fényében külön figyelemre méltó, hogy a világ egyik legnagyobb olajexportőréről beszélünk.  A bejelentés után Elon Musk így reagált Twitter oldalán a hírre:  „You guys rock!!” – ami szabad fordításban olyasmit jelent, hogy „jól nyomjátok, fiúk” és ezzel mi is teljesen egyetértünk!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: hvg.hu, intelligentliving.co

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...