Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Szeretettel bizalmat, fegyelemmel tiszteletet kapsz a kutyádtól

A tudatos gazdik azonnal elkezdik a kutyájuk nevelését, tanítását, ahogy az beteszi lábait a családba. Már pár hónaposan érdemes kutyaovival kezdeni, hogy a megfelelő szocializációt időben elkezdje elsajátítani a kutya. Ezután jön a kutyaiskola, sok tréning, tanulás, és ha jól csináljuk, jönnek az eredmények is. Kutyánk megtanulja a szabályokat, a határokat, és ha valóban mindent jól csináltunk, akkor szépen kiegyensúlyozottan éljük közösen az életünket, mire a négylábú 1-2 éves lesz.

Ha most mesét mondanék, akkor a folytatás az lenne: … és boldogan éltek míg meg nem haltak. Persze, boldogan élnek majd, csakhogy a kutyanevelés soha nem ér véget. Nincs vége a fegyelmezésnek és a szabályok szigorú betartatásának az iskola, vagy  a tanfolyam elvégzésével, még akkor sem, ha azt csillagos ötössel teljesítettük.

Egy kutya ugyanis képes rá, hogy a legváratlanabb pillanatokban, ahogy érzi a lazulást, bepróbálkozzon egy olyan szituációban, amiről pontosan tudja, hogyan kellene viselkedni.  Tehát egy gazdi szeme és figyelme soha nem lankadhat, de mik azok az alapvető és fontos szabályok, amire mindig, minden egyes nap, örökkön-örökké oda kell figyelnünk?

Karay Zoltán problémás kutyákkal foglalkozó tréner segítségével összeszedtük az örök szabályokat:

  1.  Sétáltatás. A kutyák számára ez a legfontosabb dolog. Mindig követeld meg a szép és kiegyensúlyozott sétát, szabd meg az idejét, módját és irányát és soha ne engedd, hogy húzza a pórázt. Csak melletted haladhat vagy mögötted és figyelmen kívül kell hagynia más kutyákat, mozgó tárgyakat, autókat.
  2.  Etetés. Bármilyen meglepő ez „csak” a második helyen áll. Mindig neked kell meghatározni az etetés időpontját, módját. Csak akkor kaphatja meg az ételt, ha nyugodtan ül és várja. Mindig oda kell, hogy adja az ételét morgás, vagy vicsorgás nélkül. Nem válogathat az ételek között, azt kell megennie, amit kap. Ha nem eszi meg, akkor el kell venni előle. Az asztalnál pedig nem kunyerálhat. Ha elég következetes vagy, azt sem engeded, hogy nézzen.
  3. Szeretet. Nagyon fontos dolog. Nem árt viszont, ha tudod, hogy nem jó, ha ő követeli meg tőled a simogatást például. Hajlamosak vagyunk viccesen elérzékenyülni amikor a kutyánk elkezdi bökdösni a kezünket, hogy simogassuk. Ha ilyenkor engedsz neki, máris átengedted az irányítást és az soha nem jó.
  4. Játék.  Fontos, hogy sokat játssz a kutyáddal, ha nem teszed, elfoglalja magát mással és azt nem szoktuk szeretni… Viszont a játékban is neked kell irányítani. Kezdeményezned kell és irányítanod. Nem ugrálhat rád és nem durvulhat el. Elég napi 15-20 perc játék, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatotok.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához c. könyv
Fotók: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...