Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tipp, hogy négylábú munkatársunk jól érezze magát

Otthonról dolgozol? Harmonikusabb légkört teremthetsz magadnak és kutyádnak is ennek az öt tanácsnak a segítségével.

A home office-nak és az otthonról való munkavégzésnek számos előnye van, főleg, ha kutyás vagy. Bármikor megsimogathatod, megölelgetheted az ebet és este nem kell rohanni, hogy levidd sétálni. Viszont az, hogy ne unatkozzon melletted egész nap, főleg, ha esetleg kölyökkutyád van, a munka rovására is mehet. Vannak kutyák, akik nyüszögnek és ugatnak, csak hogy rájuk figyeljenek, ami egy üzleti telefonbeszélgetés vagy confcall során kevésbé nyújt professzionális képet. De az sem túl kellemes, amikor a kutyánk pont akkor ugrik az ölünkbe, amikor éppen valami nagyon fontosat csinálunk.

A cikk írója, a 9 hónapos keverék, Josie gazdája saját tapasztalatai alapján és profik tanácsaira támaszkodva dolgozta ki a zavartalan kutyás munkanaphoz szükséges stratégiát. Lássuk hát!

Legyen napirended!

A kutyák szeretik a rutint, ezért, ha van napirendetek, akkor ő is kiegyensúlyozottabb lesz. A Kentucky állambeli Louisville-ben található Top Dog kutyaiskola trénere, John Imler, az javasolja, hogy szükség szerint váltsa egymást a kinti játék és a benti nyugalom, szükség szerinti kisebb sétákkal és esetleg benti ketrecben való csendes pihenővel. „Ha ezt a rendszert kölyökkorban bevezetjük, akkor kellően lefárasztja a kiskutyát a nap során, és ahogy nő a kutya, úgy tanulja meg, hogy nyugodtan viselkedjen melletted, amíg a következő séta ideje nem jön.”

Éljetek aktív életet!

Emma Grigg, okleveles tréner és a The Science Behind a Happy Dog: Canine Training, Thinking and Behaviour (körülbelüli fordításban: A boldog kutya – tudományos szemmel: kiképzés, gondolkodás, viselkedés) c. könyv szerzője szerint két módon kötheted le a kutyád figyelmét, az egyik az aktív, a másik a passzív módszer. Bizonyos fajták és a kölykök mozgásigénye magasabb lehet, ezért fontos, hogy az ő napi szükségleteiket is figyelembe vedd a nap tervezése során. „A kutyáknak el kell égetni egy bizonyos mennyiségű energiát minden nap, a napi testmozgás tehát elengedhetetlen.” – mondja Grigg.  „Ha nincs lehetőségük erre a séták során, a futtatóban vagy a kinti játék során, akkor más megoldást fognak találni, mondjuk a kanapé vagy a kedvenc cipőd szétrágását, ami nem biztos, hogy neked is tetszik majd.” Grigg ezért azt javasolja, hogy ha otthonról dolgozol, kezdd és fejezd be a napot egy kiadós sétával, ami ráadásul a kreativitásnak is jót tesz!

Gyakoroljatok!

Kölyökkutyák esetében különösen fontos, de ha a kutyádnak új az otthonról való munkavégzésed, akkor is jó ötlet, naponta két-három alkalommal egy 5-10 perces gyakorlóidő beiktatása. Érdemes megtanítani a kutyákat arra is, hogy lazítsanak, nyugodjanak meg és kapcsoljanak ki. A „helyedre” vagy „menj pihenni” parancsok megtanítása nagy könnyebbség, mivel ezzel a kutya feszültségét is oldani lehet: nem kell készenlétben állnia, tudja, mit vársz tőle. A cikk írója Emily Larlham „Kikopup” tréningjének „Capturing Calmness” című epizódját javasolja, amely a youtube-on keresztül érhető el, de személyesen, hazai trénerektől is lehet tanácsot kérni ebben. Emma Grigg szerint „jutalmazd meg a kutyát azért is, hogy csak nyugodtan fekszik a helyén. A nekünk tetsző viselkedés jutalmazásával a kutyát arra ösztönözzük, hogy azt a viselkedést gyakrabban ismételje.”

Már a kezdetektől figyeljünk, hogy a „rossz” viselkedést ne jutalmazzuk! Ha a kutyád mancsol vagy bökdös az orrával, amikor dolgoznod kell, akkor ne figyelj rá.

„Ha csak akkor figyelsz a kutyádra, amikor ugat, mancsol vagy nyüszög, akkor ezzel azt éred el, hogy megtanulja, hogy ezekkel a viselkedésekkel tudja kicsikarni a figyelmedet. Hagyd figyelmen kívül, amikor ilyet tesz és jutalmazd meg, amikor nyugodt. Először ez nehéz lehet, de hosszú távon kifizetődik, mivel a kutyák, főleg a kölykök, hamar megértik, mit akarsz tőlük.” – tanácsolja Grigg.

Vegyél pár játékot!

Az előbb említett aktív módszer mellett, ne feledkezzünk meg a passzív szórakoztatásról sem. Ezek gyakorlatilag a játékok, a kutya TV, a zene és egyéb más eszközök, amelyekhez nem szükséges a gazdi aktív közreműködése. A kutyád személyiségének függvényében választhatsz rágható játékok, ételadagolós labdák és egyéb eszközök, kirakósok vagy logikai játékok közül is, amelyekkel a kutya egyedül is tudja magát szórakoztatni. A jutalomfalattal tölthető labdákkal sokáig elvannak a kutyák, de a mentális képességeiket fejlesztő játékokból is nagy már a választék. A jutalomfalatos játékok esetén mindig kalkuláljuk bele a jutalomfalatokat is a kutya napi kalóriabevitelébe, nehogy plusz kilók rakódjanak kedvencünkre!

Fogadj segítséget!

Lehet, hogy furcsának tűnhet, hogy kutyasétáltatót bízol meg, miközben otthon vagy egész nap, pedig ez ugyanúgy működik, mintha máshol dolgoznál. Ha elfoglalt vagy, tartanod kell a határidőt és nincs időd lemozgatni a kutyádat, akkor mindenképpen fontold meg a kutyaszittert. Hetente néhány alkalommal a kutyádnak is kellemes változatosság, ha más kutyák társaságában játszhat, sétálhat.

A fenti tanácsok segítségével biztosan könnyebben átvészelitek a munkanapokat, Te is és kutyád is kiegyensúlyozottabbá váltok, és kevesebb konfliktusotok adódik. A legfontosabb, hogy mindkettőtök számára kellemes legyen az otthoni légkör, és persze sem a munka, sem a kettőtök kapcsolata ne lássa kárát a „közös irodának”.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Szerző: Lisa Hornung, szabadúszó író, újságíró; rendszeresen jelennek meg cikkei a USA Today, a USA Today Pet Guide és a Courier Journal című lapokban. A golden retriever fajtamentés önkéntese, egy labradorral és egy németjuhász-labrador keverékkel osztja meg életét.
A cikk eredetileg a The Bark magazin 96. számában jelent meg.
Képek: flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...