Saját KB bal
Saját KB jobb

Csináld magad! – Csokornyakkendő kutyáknak, varrás nélkül

A nyakörvre tehető színes csokornyakkendő édes kiegészítő a kutyáknak, akár a hétköznapokban, akár egy kutyás fotózásra, vagy ha mondjuk esküvőre kapunk meghívást. Csokornyakkendőt vásárolhatunk is, de egy kis kézügyességgel otthon is elkészíthetjük. Az alábbi videóban látható utasításokat követve varrás nélkül, mindössze pár – többnyire otthon is fellelhető alapanyagból – magunk is pár perc alatt készíthetünk ilyen dekoratív kiegészítőt kedvencünknek.

Szükséged lesz az alább kellékekre és alapanyagokra:

Vasaló

Olló

Keményítő spray (az inggallérok keményítésére használt spray, nagyobb drogériákban kapható, de ha nem találsz, enélkül is el tudod készíteni)

Szabókréta

Tépőzár

Öntapadó rögzítő csík (ferdepánt)

Öntapadós vetex (közbélés)

Ragasztópisztoly

Madzag

(A szabókrétát, az öntapadós ferdepántot és a vetexet rövidáruboltban tudod beszerezni, ugyanitt veheted meg a textilt is. Ha bizonytalan vagy az anyagokat illetően, fordulj az eladókhoz segítségért.)

Pamut anyag:

15 cm nyakkendőhöz 23 x 33 cm-es téglalap

12 cm nyakkendőhöz 20 x 25 cm-es téglalap

(A méret meghatározásához hajtogass legyezőt egy szalvétából, vágd 15 ill. 12 cm szélesre és mérd oda a kutyád nyakához, hogy lásd, melyik lesz jó neki. A pamutanyagnak legyen tartása, ne legyen túl puha, mert akkor nem fogja megtartani a formát. Elsőre ne válassz fényes, selymes felületű anyagot, mert azzal nehezebb lesz dolgozni.)

Elkészítés:

  1. Vágd a textilt és a vetexet megfelelő méretűre. Ha használsz keményítő sprayt, akkor a textil színére fújd fel, és vasalgasd addig, amíg megszárad.
  2. Fordítsd az anyagot a visszájára, majd hosszában hajtsd félbe és vasalj rá élet (ez az összeállításnál fog segíteni).
  3. Nyisd ki az anyagot, majd illeszd rá a vetexet a visszájára, és az alsó szélet hajtsd a középen keletkezett élhez, vasald meg. Ismételd meg ugyanezt a felső éllel is, így a két széle középen összeér majd. A másik oldalt is vasald meg, hogy az él eltűnjön.
  4. A hajtással feléd hajtsd keresztben félbe az anyagot, majd vasalj ide is élet. Hajtsd szét, és a bal oldali rövid oldalt hajtsd középre, vasald meg, és tégy ugyanígy a jobb oldallal is. Most a hosszanti illesztés már nem látszik, középen lesz egy függőleges illesztés.
  5. Vágd az öntapadó szalagot méretre és illeszd a függőleges illesztés alá, majd vasalt rá, hogy egyben tartsa az anyagot.
  6. Hajtogass legyezőt az anyagból, és rögzítsd egy kis darab madzaggal. Így már látszik, hogy milyen lesz a kész csokornyakkendő.
  7. Egy 25 cm hosszú és 8-10 cm széles textildarabot hosszában ragassz össze öntapadós szalaggal, ez lesz a nyakkendő közepe. Ha találsz színben az anyaghoz illő 2-2.5 cm széles szalagot a rövidáruboltban, azt is használhatod ehelyett.
  8. Ragasztópisztollyal rögzítsd a szalag egyik végét a nyakkendő hátuljához, várj egy kicsit, amíg megszárad, majd tekerd körbe a szalagot a csokor közepe körül kétszer, és rögzítsd a végét is ragasztóval. Szárítsd meg, majd vágd le a felesleget.
  9. Végül ragassz egy 12-15 cm hosszú tépőzárcsíkot a csokornyakkendő hátuljára – ezzel tudod majd a nyakörvhöz rögzíteni.
  10. Készen is van, készülhetnek a cuki fotók! 🙂
Bujdosó-Szalay Adél / kutyabarát.hu
Forrás: Calvin the canine; Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...