Saját KB bal
Saját KB jobb
pawspice.com

Egy módszer, ami segít felismerni azt a pontot, amikor búcsút kell mondanunk

Amióta kutyám van, a kutyás barátaim száma is megnövekedett és velük együtt sok kutya sorsát kísértem figyelemmel. Voltak tragédiák, igazságtalanul rövid életek, betegségek, gyógyulások és kegyetlenül nehéz döntések is. Amikor ki kellett mondani, hogy vége, el kell engedni a szenvedést és a fájdalmat, mert már csak ez az egy, amit tehetünk érte.

Idén 10 éves lesz a kutyám és igazi paraanyu lévén egyre többször teszem fel magamnak a kérdést: ha úgy alakul, tudni fogom, hogy mikor? A legtöbb gazdi azt szeretné, ha kutyája természetes halállal távozna, egy szép hosszú élet után egyszerűen csak elaludna. Azt gondoljuk, hogy nekik ez a legjobb. Természetesen inkább elhessegetem magamtól ezeket a gondolatokat, hiszen olyan sok időnk van még, viszont nemrég olvastam egy orvosról, aki kidolgozott egy metódust a gazdiknak arra az esetre, ha döntés elé kényszerülnek.

Dr. Alice Villalobos mindenekelőtt arra hívja fel a gazdik figyelmét, hogy a természetes elmúlást a gazdik túlidealizálják és nem gondolnak bele, hogy ez igazából mit is jelent az állat számára. A természetben az állatoknak megvan az a szabad döntésük, hogy ha eljön az idő, elvonuljanak egy fa alá és várják a halált, amiről az élővilág általában hamar gondoskodik ragadozók személyében. Egy legyengült állat gyorsan préda lesz és nem jut el a hosszas szenvedés stádiumába.

Amióta a kutyák társállataink, mindentől óvjuk őket, biztonságot nyújtunk nekik és meghosszabbítjuk az életüket, olykor túl sokáig.

Dr. Villalobos onkológusként rengeteg kutya és cica elengedését segítette praxisa során. Tapasztalataira támaszkodva létrehozott egy kisállat hospice programot, mely kifejezetten arra összpontosít, hogyan könnyítsük meg  az utolsó időket. A program neve „pawspice” a hospice-szóból (paw=tappancs).

Ennek részeként kidolgozta a „Quality of Life Scale”-t, vagyis egy életminőségi mutatót, mely nagyon hasznos döntési eszköz lehet egy tanácstalan gazdi számára. Hét mutató alapján osztályozza a kutyákat, minden mutatót 0-tól 10-ig terjedő skálán kell osztályozni.

A nulla a legrosszabbat jelenti, a 10 pedig a legjobbat. Amikor egy gazdának arról kell döntenie, hogy el kell engednie a kutyáját és mikor kell azt megtenni, erre a 7 pontra válaszolva kapaszkodót és segítséget kap a végső elhatározáshoz.

  1. Fájdalom. Folyamatosan csillapítható a fájdalma? Légzése könnyű, vagy stresszes?
  2. Éhség. Van étvágya? Eleget eszik?
  3. Hidratálás. Megfelelően hidratált? Elég folyadékot vesz magához?
  4. Higiénia. Képes a szobatisztaságra? Ha nem, akkor okoz ez neki sebeket? Mennyire lehet higiénikusan és tisztán tartani?
  5. Boldogság. Képes kifejezni az örömét, lelkesedést mutat a kedvelt dolgai, tevékenységei iránt?
  6. Mozgékonyság. Képes magától mozogni, felállni, sétálni?
  7. Egyéb. Több jobb napja van, mint rossz? Képes még tartani a kapcsolatot az emberrel?

Amennyiben az összesített pontszám kevesebb mint 35, akkor sajnos nagy valószínűség szerint jobbat teszünk a kutyának, ha elengedjük – Dr. Villalobos tesztje szerint. 35 pont felett viszont még érdemes őt ápolni. Az online kitölthető tesztet itt találjátok, ahol az eredményről is részletesen olvashattok a teszt végén.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)

Forrás: pawspice.com, nytimes.com
Fotók: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...