Saját KB bal
Saját KB jobb

Az elveszés vagy menhelyre kerülés traumája megrövidítheti a kutya életét

A kutyák élethossza sajnos sokkal rövidebb, mint az embereké, de az életük ugyanúgy tipikus szakaszokra bontható, mint a kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és a matuzsálemi kor.

A kutyák élettartama nagy különbséget mutat a különböző fajták között, általában egy kistestű kutya tovább él, mint egy nagy vagy óriás testű kutya. Azonban az egészséges évek számában még fajtán belül is lényeges eltérések vannak, mert kutyáink életének hosszát bizony nagyban befolyásolják a tartási körülmények, a táplálás, a megfelelő gondozás és a fajta szükségleteket kielégítő aktivitás is. Természetesen a genetika is meghatározhatja a várható életkort, egy szaporító telepről kikerült kutya nagy eséllyel rövidebb ideig fog élni, mint egy körültekintő, gondos tenyésztésből származó ugyanazon fajta.

Azt viszont kevesen gondolják, hogy milyen óriási befolyással vannak a kutyák életkorára és egészségére az elszenvedett traumák. Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatásának eredményei szerint az olyan traumatikus események, mint az elhagyás, gazdaváltás, menhelyre kerülés vagy elveszés hosszútávon negatívan hathatnak a kutya mentális és fizikai egészségére is.

Sok gazdi nem veszi figyelembe, hogy az idő múlásával és kutyánk öregedésével annak tápanyag szükségletei is megváltoznak és ehhez igazodni kell, hogy elkerüljük az elhízást, mely szintén megrövidítheti kedvencünk életét. Hiszen az elhízás – csakúgy, mint az embereknél – cukorbetegséget, ízületi gyulladást és akár légzési nehézséget is okozhatnak, mely egy idős kutyánál végzetes lehet. Az alábbi ábrán látható 4-es és 5-ös kategóriába tartozó kutyák már túlsúlyosnak számítanak és sokkal nagyobb eséllyel alakul ki náluk az elhízás okozta valamelyik betegség. Az ideális testsúlyt a 3-as ábra mutatja.

A genetikán és a fajta jellegeken túl sokat tehetünk tehát azért, hogy kutyánk a lehető legtöbb időt töltse velünk egészségben.  A megfelelő tápláláson és gondozáson túl vigyázzunk rájuk, és a lehetőségekhez képest óvjuk meg őket az elkerülhető traumáktól.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: etologia.elte.hu

Fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...