Saját KB bal
Saját KB jobb

Több, mint 700 menhelyen élő kutyus csóvál boldogabban

2018 nyarán indult el a Cofidis Magyarország Kutyaszemmel programja, amely célul tűzte ki a menhelyi kutyák és a menhelyek helyzetének javítását. A vállalat elköteleződésének, anyagi felajánlásának és a kutyabarát közösségek adományainak köszönhetően a tavalyi évben több, mint 7 millió forint gyűlt össze. A pénzösszeget 28 különböző vidéki állatvédő szervezet kapta meg. A segítség a legjobb helyre került: kutyaház, kennelsor, kifutó, melegedő érkezett a kutyusoknak. Számos sérült, beteg kutya egészségügyi kezelésen esett át a gyógyszerek, oltások, műtétek révén, sőt az élelmet sem feledve, több kiló kutyatáp is érkezett a menhelyekhez.

2018-ban készült a Kutyaszemmel országos reprezentatív kutatás, ahol a Cofidis felmérte a magyarországi kutyák és menhelyek helyzetét, hogy igazán hasznos támogatást tudjon nyújtani számukra. A vállalat zászlajára tűzte a szakemberek által említett legégetőbb problémák1 enyhítését, így a Kutyaszemmel program keretein belül több, mint 7 millió forintos pénzadománnyal2 és egy kutyák számára alkalmas „Menhely Expresz”, gépjárművel segítette a vidéki menhelyek mindennapi munkáját.

Az adomány a Hangya Közösség3 közreműködésével került a legmegfelelőbb helyekre, melyek jellemzően vidéki, telephellyel rendelkező menhelyek voltak. Összesen 28 állatvédő szervezet kapott segítséget.  A 7 millió forint négy nagy kategóriában került felhasználásra: infrastrukturális fejlesztések, eszközök, kutyaházak (5.704.000 Ft), gyógyszerek (805.000 Ft), oltások, műtétek (596.000 Ft) és élelem (169.000 Ft). A menhelyek az adományok legnagyobb részét infrastrukturális beruházásokra fordították. Így kapott a sátoraljaújhelyi menhely melegedőt; így érkezett olyan tároló a karcagi menhelyre, amiben biztonságosan tárolhatják a szükséges eszközöket, élelmet. Így tudott a mátészalkai menhely egy nagyobb összeget orvosi költségekre fordítani; és így bővült a nyírmadai menhely egy csodaszép kennelsorral a régi életveszélyes helyett. Ezáltal kapott a kisvárdai menhely új tetőszerkezetet, ami alá akár hófúvásban akár 40 fokos melegben behúzódhatnak a kutyusok és így került az ózdi menhelyre új szivattyú és fertőtlenítőgép.

Az ezen kívül fennmaradó összeg fedezte a kutyusok egészségügyi költségeit, kutyatápját és a kutyák ellátásához szükséges eszközöket (talicska, utánfutó, chipleolvasó).

„Kutyaszámokban” még kifejezőbb, mit is jelentett a segítség:

  • 560 kutya esett át parazitamentesítésen és oltáson
  • 120 kutya egészségügyi ellátásához szükséges gyógyszert, állategészségügyi terméket vettünk
  • 30 olyan idős, sérült, beteg vagy különleges ápolást igénylő kutyust tudtunk speciálisan elhelyezni
  • 8 kutya kapott életmentő beavatkozást
  • 34 db speciálisan menhelyi körülményekre alkalmas kutyaház készült el
  • 250 kg kutyatápot vásároltunk (köztük speciális vese, allergén és erősítő tápokat is)

„Közösségünk az indulás óta azzal a szemlélettel dolgozik, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet a vidéki menhelyek kilátástalan helyzetére. Az általunk kiosztott adományok mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden menhely a saját környezetében is megtalálja a saját támogatói körét. Jelenleg egy olyan programon dolgozunk, ami azoknak a kutyáknak ad esélyt a gazdisodásra, amelyek évek óta a menhelyen élnek. Sajnos sok helyen nagyon alacsony az örökbefogadási arány, ezen szeretnénk segíteni.” – mondta el Wieden Kriszta a Hangya Közösség képviselője.

A Kutyaszemmel kutatásról: A 2018 októberében bemutatott eredményekből kiderült: a menhelyek legégetőbb problémája a pénz- és a szakemberhiány (66%), a zsúfoltság (50%), és számottevő az egészségügyi ellátására fordítható pénz szűkössége (34%).
Az adománygyűjtés menetéről: A Cofidis zászlajára tűzte a szakemberek által említett problémák enyhítését, így a Kutyaszemmel program keretein belül 5 millió forintos pénzadománnyal segítette a vidéki menhelyeket. Mindemellett 2018 novemberében a vállalat a kutyabarát lakosságot bevonva közösségi adományozó kampányt indított. Az összefogásnak köszönhetően további 1 millió forint gyűlt össze a menhelyek számára. Ezt az összeget a Cofidis a kampány végén megduplázta, így a tényleges adomány elérte a 2 millió forintot. A pénzösszegek mellett egy tárgyi segítség is érkezett a Hangya Közösségnek: egy kutyák számára alkalmas „Menhely Expresz”, gépjármű.
A Hangya Közösségről: 2010-ben alakult meg, alulról építkező kezdeményezésből, mára hivatalos szervezetként folytatva munkát. Közel 220 szervezettel tartják a kapcsolatot, akiket tárgyi adományok mellett szakmai tanácsokkal, jogi segítséggel is támogatnak. Céljaik között szerepel a menhelyek működésének segítése, komplex rehabilitációs programmal. Nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra: a folyamatos probléma megoldás helyett a megelőzésre irányítva a figyelmet. Nagy önkéntes bázist mozgatva szerveznek közösségi programokat családok, nyugdíjasok, gyerekek számára. Adó 1% felajánlásához: Hangya Közösség Alapítvány: 18732993-1-42.

Index kép, grafikon: Cofidis Magyarország

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...