Saját KB bal
Saját KB jobb

Szentendre, egy darab Isztria a Dunakanyarban

Szentendre valódi ékszerdoboz a Dunakanyar kapujában. Macskaköves utcácskáin és szűk sikártorain sétálva Isztria egyik-másik kedvelt üdülőhelyén érezhetjük magunkat. Hangulatos éttermeivel, kávézóival és a Duna-korzóval minden érzékünket csábítja. Nem is kell túl nagy áldozatot hoznia annak, aki egy délutánra elszakadna a város zajától, hogy átélje a mediterrán életérzést: Budapestről mindössze egy HÉV jegyre lesz szükség, egyébként hajóval, busszal és autóval is megközelíthető.

Szentendre méltán kedvelt kirándulóhely a környékbeliek és a külföldi turisták körében is: fekvése, építészete és a kis kézművesboltok, galériák választéka szemkápráztató. Az éhes vagy szomjas vándort pedig számtalan vendéglátóhely várja, az egyszerűtől az elegánsig, cukrászdák, kávézók, fagyizók, éttermek és büfék kínálatából nincs hiány.

kutyabarat kutyabarát

A város területe már a bronzkorban lakott volt, de valódi fellendülése a szerb és dalmát bevándorlóknak volt köszönhető. Már az 1400-as években a szerb Brankovics György birtoka volt, és a zivataros évszázadok során egyre több szerb érkezett ide, hogy új életet kezdjen. A különböző szerb településekről érkezettek mind-mind külön közösségeket alkottak a városon belül, és külön templomokat is emeltek maguknak. Ennek köszönhetően vált Szentendréből a hét torony városa. Építészeti jellegzetességként meg kell említeni még a belvárosnak mediterrán hangulatot kölcsönző szerb kereskedőházakat, melyek Magyarországon egyedülálló egységben maradtak fent.

kutyabarat kutyabarát

Azonkívül, hogy gyönyörű, miért érdemes kutyával Szentendrére látogatni? Egyrészt a Duna-part közelsége és a sétálóutcák miatt, kényelmesen és nyugodtan korzózhatunk kedvencünkkel. Ottjártunkkor nagyon sok sétáló kutya-gazdi-családdal találkoztunk, szerintem mindenképp a magyar átlagon felüli számban andalogtak az ebek. Talán ennek is köszönhető, hogy sem az üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem okozott problémát, hogy kutyával érkeztünk, ugyanúgy fogadtak minket, mintha kutya nélkül mentünk volna. Mondjuk külön ajnározásban sem volt részünk, de ezt nem is bántam igazán.

kutyabarat kutyabarát

Mivel ottjártunkkor a városban éppen karnevál zajlott, a jelmezesek, árusok, food truckok és koncertek miatt elég nagy volt a nyüzsgés, de eddig akármikor voltam Szentendrén, soha nem voltak kihaltak az utcák. Ha a kutyátok könnyen elfárad a tömegben, vagy félős, akkor talán érdemesebb a kisebb sikátorokat, hangulatos hátsóbb utcákat előnyben részesítenetek, ahol egyébként van pár kedves eldugott kis kávézó és galéria is, tehát nem kell lemondani a horvát tengerparti kisváros feelingről, csak a tömegről. A Duna-parton is vannak nyugodtabb és forgalmasabb szakaszok, de a könnyedség itt is jellemző, senkit nem zavar a másik, és mindenki tiszteletben tart minket is.

kutyabarat kutyabarát

Bujdosó-Szalay Adél/ @tatyiandme

Fotók: Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...