Az egyetlen emlős, aki immunis a kígyóméregre

Az oposszum igazán jelentéktelen állatnak tűnik, pedig van a tarsolyában egy s más, amin igencsak elcsodálkozunk. A neve azt jelenti: fehér szörny, nagyjából mindent megeszik, ami az útjába kerül és kiválóan képes eljátszani, hogy halott.  Ezzel cselezi ki a rá vadászó ragadozókat.  

Azt viszont kevesen tudják róla, hogy az immunrendszere annyira erős, hogy képes megbirkózni a kígyó mérgével is.  Erre egyedül ő képes az emlősök közül. Ezt a Lothal Toxin-Neutralizing Factor (méreg semlegesítő faktor) fehérjének köszönheti, mely képes megkeresni a halálos toxinokat a szervezetben és semlegesíti őket.  Ez az anyag (LTNF) egy mostani kutatás és kísérletsorozat szerint alkalmas lehet arra, hogy az embereket is megvédje a kígyómarás halálos következményitől.

A Journal of Venomous Animals and Toxins című szakmai lapban közétett tanulmány szerint az egereken végzett vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a beléjük injektált LTNF semlegesíti a különböző állati mérgeket. Ez tehát azt jelenti, hogy ez a fehérje nemcsak az oposszumokat védi, hanem bármely más szervezet védelmére is hasznos lehet. Egyelőre még csak egereken bizonyították, de hamarosan kiterjesztik a vizsgálatokat más emlősökre majd az emberre is.

kutyabarat

Az oposszumban lévő LTNF legmeglepőbb tulajdonsága az, hogy olyan mérgeket is semlegesít, melyekkel az állat normál körülmények között soha nem találkozik természetes élőhelyén. Például a tengeri kígyó mérgét is semlegesíti a fehérje. Ami pedig talán a legjobb hír, hogy akkor is hatékony volt az LTNF, ha azt a mérgezést követően fél órával adták be. Tehát ha minden jól alakul, egy általános semlegesítő anyagot tudnak fejleszteni, mely a legtöbb kígyómarást semlegesíti, tehát több ezer ember életét mentheti meg.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: roaring.earth

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...