Saját KB bal
Saját KB jobb

Az egyik legnagyszerűbb kutyás regény, a Gazdátlanok

Richard Adams regénye, a Gazdátlanok 1977-ben jelent meg, tehát nem egy mai, modern regény, de története semmit sem avult az évek alatt.  A Gazdátlanok látszólag egy állatregény, valójában sokkal több ennél, egy igazi nagyregény filozofikus utalásokkal és komoly mondanivalóval.

A történet egy brit laboratóriumban kezdődik, ahol kutatók felelőtlenül végeznek állatkísérleteket. Érdekes látni, hogy az állatkísérletek etikussága, felelőssége és veszélye már a 70-es években is foglalkoztatta az embereket, legalábbis bizonyos körökben. Ebből a laboratóriumból szökik meg két kutya, akik szabadságvágyuktól vezérelve elkezdenek kóborolni az északnyugat-angliai tóvidéken. Magukra utalva, de boldogan és idillikusan telnek napjaik, aminek újra az emberek vetnek véget. A kutyák a környék birkáiból szerzik meg a napi betevőt, így hamar elkezdenek vadászni rájuk a gazdák. Emellett a hatóság is megjelenik és veszélyes biológiai fegyvernek állítja be a kutyákat, akik így totális közellenséggé válnak. Újra menekülni kezdenek és egy izgalmas hajsza veszi kezdetét.

A két kutya személyisége is csodálatosan ki van bontva a regényben, egyikük törékeny, csenevész, de nagyon okos, aki a kísérletek áldozatává vált egy kegyetlen agyműtét miatt. A másik kutya erős, nagy és rettenetesen csalódott, egész életében csak rosszat kapott az emberektől a borzasztó fullasztásos kísérletek és verés, gyűlölet formájában. Egymásba kapaszkodva, egymást támogatva és csak egymásban bízva indulnak az ismeretlenbe.

kutyabarat kutyabarát

A regény fő témája tehát az emberek és állatok kapcsolata, a felelősség és az állatok védelme. Számos etikai kérdés merül fel, melyek a mai napon éppoly aktuálisak, mint 40 évvel ezelőtt. Milyen jogon használja ki az ember az állatokat saját céljaira a pénz és siker kedvéért? Miért érzi magát felhatalmazva, hogy a kutyákat szenvedésnek és borzalomnak tegye ki saját sikereiért? A történetben azonban olyan kérdések is felmerülnek, hogy miként befolyásolható az ember a médián keresztül. Az író görbe tükröt tart az emberek elé, mindezt fájdalmas iróniával teszi, mely az olvasó lelkébe mar.

A Gazdátlanok tehát nem egy banális, cuki kutyás regény. Nagyon mély és fontos kérdéseket feszeget, morálisak, emberiek, mindenkit érintő kérdéseket, mindezt a két kutya történetén keresztül, a kérdéseket az ő szájukba adva.

A könyv több hónapig szerepelt a New York Times bestseller listáján, mely szintén azt bizonyítja, hogy érdemes elolvasni és nagy valószínűség szerint, aki egyszer elolvasta, újra elő fogja venni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Kép: Richard Adams: Gazdátlanok könyvborító 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...