Kölyök a családban – mikor és hogyan kezd a nevelést

Az óriási öröm és boldogság mellett egy kiskutya érkezése a családba nagy felelősség, ami már a kiválasztásnál kezdődik. Az első hetekben akaratunkon kívül sok mindent elronthatunk, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan kell bevezetni egy kiskutyát a család életébe és fordítva. Karay Zoltán szakértőnk segítségével most ezt a témát járjuk körbe.

Mielőtt vásárolnánk, vagy befogadnánk egy kölyköt, alaposan meg kell terveznünk, hogy milyen célra szeretnénk őt, mert ez elengedhetetlen a helyes választáshoz. Gyakori hiba, hogy sokszor a kutya külalakjába szeretünk bele és egyáltalán nem számolunk a fajta igényeivel, tulajdonságaival, melyet nekünk kell majd kezelnünk. Nem jó választás például egy border collie, ha nincs elég időnk rendszeresen lemozgatni, lefárasztani mentálisan és fizikálisan.

Egy kölyköt érkezése pillanatától következetesen kell nevelni, egészen az élete végéig. Ha belegondolunk az anyja nem is olyan régen már elkezdte a saját szabályai szerint nevelni, nekünk ezt csak folytatni kell, természetesen más-más eszközökkel. Általában a hibát viszont már ezen a csodás napon elkövetjük, mert jellemzően nem kutyaként tekintünk rá, hanem egy babusgatni való szőrpamacsra. Ettől kezdve emberi jellemzőkkel ruházzuk fel és következetes nevelés helyett, csak kényeztetjük, szeretgetjük, más szóval, csak a saját igényeinket elégítjük ki. A baj az, hogy az ilyesfajta emberi világgal a kutyák nem tudnak azonosulni és még egy kölyök is rögtön el tudja dönteni, hogy ki az, akit ki lehet használni és ki az, aki komolyan gondolja a szabályokat. Ne feledjük, a következetlen nevelés labilissá és kiszámíthatatlanná teszi a kutyákat!

kutyabarat kutyabarát

Egy kölyök nevelésének talán a legelső és legfontosabb tényezője, a megfelelő szocializáció. A meglévő oltások után sokszor vigyük kutyák közé, ovis csoportokba, képzésekre, ezzel is megelőzve a későbbi problémákat. Amennyiben ezt elmulasztjuk, idővel már nagyon nehéz lesz behozni a lemaradást. A kutyák megtanítják őt játszani, kommunikálni és ez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott kutyához.

A szocializációval párhuzamosan nekünk is meg kell szabni a határokat, és szigorú szabályokat kell bevezetni, amit maradéktalanul be is kell tartatni vele. Talán ez a legnehezebb, mert egy ártatlan tekintetnek sokszor nem tudunk ellenállni, de ne feledjük, a kutya érdekében teszünk mindent. Már kölyök korban érdemes hozzászoktatni különböző ingerekhez, zajokhoz, idegen emberekhez, kutyákhoz, boxhoz, autóhoz stb. Az agyuk ebben a korban a legfogékonyabb, ezért korán el kell kezdeni a világ megismertetését. A tanításra is nagy hangsúlyt kell fektetni, érdemes neki megtanítani az alapvető vezényszavakat, valamint a behívást. Egy kutyának leginkább az első 6 hónap határozza meg az életét, ezért minden lehetőséget ki kell használni, hogy a későbbiekben egy problémamentes kutyánk legyen.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.  

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...