Saját KB bal
Saját KB jobb

5 dolog, ami idegesíti a kutyádat

Tudjuk milyen érzés, amikor legszívesebben állandóan dögönyöznéd az ellenállhatatlanul cuki kutyusod, de vajon mit szól ehhez ő?  Nézzünk néhány dolgot, amivel nem igazán járunk a kedvükben!

#1 Ölelgetés

Lehet, hogy már próbálkoztál az ölelgetéssel, és most azt mondod magadban: nem volt semmi gond, tűrte, sőt! A valóságban viszont az a helyzet, hogy a legtöbb kutyát zavarja, ha megölelik, főleg ha idegenek, vagy gyerekek próbálkoznak meg ezzel. Idegen kutyánál mindenképp maradj inkább a simogatásnál.

#2 Ébresztgetés

Hagyd pihenni, amikor alszik. Ne ébreszd fel, mert ahogyan mi, emberek, a kutyák sem repdesnek örömükben, ha félbe kell szakítaniuk a szundikálást. Az idősebb kutyák hallása kevésbé jó, nem biztos, hogy hallják közeledő lépteid, ezért akár meg is ijedhetnek, ha érintéseddel hirtelen megzavarod őket. Tanítsd meg a gyerekeknek is, hogy feleslegesen ne zargassák az alvó kutyákat.

kutyabarat kutyabarát kutya

#3 Következetlenség

Döntsd el, mit engedsz meg a kutyádnak, és maradj következetes! Ha egy szakadt cipőt odaadsz neki játékként, ne lepődj meg, amikor a kedvenc lábbelidet is a szájába veszi, hiszen elméletben jóváhagytad, sőt, támogattad a cipőrágás iránti vágyát. Ugyanez a helyzet, ha hagyod, hogy örömében felugorjon rád, készülj fel, hogy valószínűleg mással is meg fogja tenni. Összezavarod, ha ellentétes utasításokat adsz neki.

#4 Változás

A kutyák számára nagyon fontos a napi rutin, amit jobb, ha csak minimális esetben változtatsz meg. Vonatkozik ez az etetésre, a sétákra, és a játékkal töltött időre is. Ha valami eltérően történik a megszokottól, az stresszt generálhat a kutyáknál, ami idővel viselkedési problémákhoz vezet. Legjobb tudomásod szerint tartsd magad a tervhez akkor is, amikor nem kell a munkaidőhöz igazodnod.

kutyabarat kutyabarát kutya

#5 Furcsa üdvözlés

Tudod, hogyan közeledj ismerősöd számodra idegen kutyájához? Az emberek nagy része nem tudja, hogy a gügyögés és a leguggolás miatt a kutyák fenyegetve érezhetik magukat, ezeket a „trükköket” tehát inkább ne alkalmazd. Pontosan ezért az sem előnyös, ha rögtön kinyújtod a karod feléjük. Inkább köszönj a gazdinak, adj időt, hogy közben négylábúja alaposan megszaglásszon. Csak akkor simogasd meg, ha a gazdája beleegyezett, hiszen ő ismeri a kutyát a legjobban.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: moderndogmagazine.com
Képek: Unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...