Rágja az ajtót, bútorokat? Van megoldás!

Kutyafog nyomokkal van tele az ajtófélfád, áldozatul estek a bútoraid is? Lehet, hogy az ismerőseid nem számolnak be hasonló viselkedési problémáról, de az ajtókeret rágcsálása az egyik legelterjedtebb gond, amivel a kutyatartók találkoznak. Van egy jó hírünk: van megoldás!

A leggyakoribb indok a probléma hátterében az unalom, a félelem, a bezártság és egyedül maradás miatti elégedetlenség, vagy az izgatottság lehet. Minderre különféle technikákat alkalmazhatsz, megpróbálhatod például fokozatosan hozzászoktatni kutyád az egyedülléthez. A rágható kutyajátékok (például azok, amelyekben apró falatkákat is elrejthetsz) szintén megoldást jelenthetnek, de az sem árt, ha napi extra 15 perc sétát beiktatsz a napirendbe. Ne ess kétségbe, ha más nem, a keserű, környezetbarát anyagokból készült, illatanyagmentes rágás elleni spray biztosan beválik!

kutyabarat kutyabarát

Ne büntesd, amikor hazaérsz! Amikor hazaérsz, és szemben találod magad a megrágcsált ajtóval, háttérben a bűnbánó tekintetű kutyáddal, a legrosszabb amit tehetsz, ha letorkollod. Mivel a „bűntettet” valószínűleg órákkal azelőtt követte el, hogy átlépted a küszöböt, nem biztos, hogy érteni fogja, miért jár neki leszidás. Inkább néhány percig ne foglalkozz vele, rá se nézz, ellenben ha hazaértedkor semmi jelét nem látod a rágásnak, dicsérd meg, így egy idő után érzékeli, bizonyos szituációkban másként bánsz vele. Akkor pedig, ha akció közben rajtakapod, hívd el onnan, tereld el a figyelmét, próbáld meg lefoglalni valamivel. Amit ne tegyél: ne etesd, és ne simogasd, mert ezeket a rágásért járó jutalomként fogja értelmezni.

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.pet-happy.com

Képek: Unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...