Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezt kell tenned, ha találsz egy kutyát

Nagyon magas az elkóborolt, elszökött kutyák száma ma Magyarországon és az esetek többségében sajnos nem végződik szerencsésen a történet. A kötelező chip ugyan megkönnyíti a kutya beazonosítását, de sokszor el sem jut odáig egy elveszett állat, hogy leolvassák a chipjét. Persze, ha egyáltalán van neki.

 

Nem biztos, hogy gonoszságból, vagy nemtörődömségből mennek el emberek kóbor állatok mellett, sok esetben egyszerűen nem tudják, mit is kellene tenni egy talált kutyával. Odáig még talán egyszerű, hogy elvisszük egy állatorvoshoz és chipet olvasunk. De mi van, ha nincs chip. Mi van, ha nincs gazdi. Mi van, ha orvosi segítségre szorul. Mit csinálunk akkor a mentvényünkkel? Ki vállalja a felelősséget?

Egy kutyásnak mindig az jusson ilyenkor az eszébe, hogy ha a saját kutyájával történne ilyen, valószínűleg örökké hálás lenne annak az embernek, aki nem ment el mellette, mert attól félt, hogy ez a mentés macerás lesz. Vagy nem volt rá ideje, nem volt hozzá bátorsága. Ha elveszne a kutyánk, azért imádkoznánk, hogy találkozzon valakivel, aki nem fordul el tőle. Ezért mi se forduljunk el soha egy láthatóan elveszett kutyától.

Inkább nézzük meg, és jegyezzük meg, mi a teendő ilyenkor:

  1. Kérdezősködj a környéken, hogy nem ismerős-e valakinek. Előfordul, hogy a kutya önsétáltató és hazamegy magától. Ez egyébként az állatvédelmi törvénybe ütközik, erre figyelmeztesd a gazdit, ha van lehetőséged. Olyan esettel is lehet találkozni, amikor egy fajtatiszta kutya hetek, vagy hónapok óta él egy utcában, környéken. Etetik, itatják a lakók, de senki kutyája. Ilyen esetben szintén gondoskodni kell az elhelyezéséről. 
  1. Vidd el a legközelebbi állatorvoshoz. Egyrészt itt tudtok chipet olvasni, másrészt, ha a környéken lakik a kutya, jó esetben az állatorvos már találkozott vele. Ha nincs chip vagy nincs regisztrálva, akkor el kell kezdenünk gondolkodni az elhelyezésén. Közeli menhelyeket, fajtamentőket érdemes megkérdezni, de nagy eséllyel nem lesz hely a fogadására. A fajtamentők listáját nálunk is megtalálod ITT
  1. Ha sehol nem tudtad megoldani az elhelyezését, akkor sajnos az egyetlen megoldás, hogy elviszed a legközelebbi gyepmesteri telepre. Itt 14 napig karanténba kerül, és ha a gazdája keresi, akkor nagy az esély rá, hogy itt meg fogja találni. Attól, hogy leadtad a gyepin még rengeteget tehetsz érte. Ne felejtsd el, hogy 14 nap letelte után a kutya altatható a gyepin. Nem feltétlenül fogják elaltatni, de a törvényi lehetőség megvan rá. Szóval innentől ketyeg az órája.
  1. Ezután keresd meg az összes online fórumot, ahol elveszett kutyát hirdetnek, vagy elveszett kutyát keresnek. Mindig pontos adatokkal írj bejegyzést: mikor és pontosan hol találtad a kutyát, milyen méretű, milyen színű, találtál rajta különös ismertetőt és egy-két jó fotót is mellékelj. Az egyik legaktívabb és legeredményesebb kereső/találó fórum a Ments meg! csoport, ide érdemes leadni az adatokat.

kutyabarat kutyabarát

Ne feledd: „A kutya minden esetben, a jogszabályoknak megfelelően a megtalálását követő 14 napon belül csak és kizárólag eredeti tulajdonosának adható vissza, nem örökbeadható! Tulajdonjogát a tulajdonos vagy a chip regisztrációval vagy annak hiányában érvényes oltási könyvvel tudja igazolni.”

Soha ne menj el egy kóbor, vagy láthatóan elszökött kutya mellett! A fenti lépéseket meg kell tennünk értük, hiszen nekik minden utcán töltött nap életveszélyes.

 

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...